Анализираме варианти за легализиране на медицинска марихуана

Ивайло Анев 17 юли 2015 в 17:29 3894 6

Снимка БГНЕС

Министърът на здравеопазването Петър Москов

Извършват се анализи на варианти за легализиране на медицинската марихуана.

Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов, които бяха в отговор на въпрос от независимия депутат Велизар Енчев по време на парламентарния контрол.

Енчев защити използването на марихуаната, като изреди няколко болести, при които използването на марихуана облекчава симптомите, сред които множествена склероза, рак, хепатит Ц, глаукома и паркинсон.

„Тя помага и забавя развитието на болестта или намалява страданията от нея“, заяви независимият депутат, изреждайки държави, където използването на канабис за медицински цели е разрешено.

Москов взе думата и обясни, че на заседание на Националния съвет по наркотични вещества е взето решение да се направи анализ на научните изследвания за действията на марихуаната.

„Важно е да се анализира дали легализирането ѝ няма да доведе до увеличаване на употребата по „медицински показатели“, без да са налице съответните нужди“, предупреди здравният министър.

В крайна сметка той обясни, че тепърва ще се работи по доклади членове на Националния център по наркомании, Националния център по обществено здраве и анализи и Изпълнителната агенция по лекарствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови