Анализираме варианти за легализиране на медицинска марихуана

Ивайло Анев Последна промяна на 17 юли 2015 в 17:29 3157 6

Снимка БГНЕС

Министърът на здравеопазването Петър Москов

Извършват се анализи на варианти за легализиране на медицинската марихуана.

Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов, които бяха в отговор на въпрос от независимия депутат Велизар Енчев по време на парламентарния контрол.

Енчев защити използването на марихуаната, като изреди няколко болести, при които използването на марихуана облекчава симптомите, сред които множествена склероза, рак, хепатит Ц, глаукома и паркинсон.

„Тя помага и забавя развитието на болестта или намалява страданията от нея“, заяви независимият депутат, изреждайки държави, където използването на канабис за медицински цели е разрешено.

Москов взе думата и обясни, че на заседание на Националния съвет по наркотични вещества е взето решение да се направи анализ на научните изследвания за действията на марихуаната.

„Важно е да се анализира дали легализирането ѝ няма да доведе до увеличаване на употребата по „медицински показатели“, без да са налице съответните нужди“, предупреди здравният министър.

В крайна сметка той обясни, че тепърва ще се работи по доклади членове на Националния център по наркомании, Националния център по обществено здраве и анализи и Изпълнителната агенция по лекарствата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.07 2015 в 22:12

03 ако тревата е легална по куротите и навсякъде, има възможност да я регулираш. Мургавия човек на ъгъла не е ясно какво ти продава. Често слагат боклуци в тревата ама няма никаква регулация и така.

Далеч по-добре е да се регкламентира. Да се продава на обособени места. Да се прибира данък. Всичко да е готино и чисто.

А това за медицинските цели го разбирам, но....

17.07 2015 в 19:53

Изглежда не знаете, ама едни поц-ове тук са мнооого близо до това да извадят хранителна добавка от ганджа на пазара ))

17.07 2015 в 19:17

Където се легализира марихуаната за медицински цели обикновено се облекчават законите около нея , например декреминализация . Което ще рече , че като те хванат без да имаш документ или извън позволеното за лична употреба ( Както беше преди НДСВ и техния умопомрачителен закон защитаващ монополисти на този пазар )
не те съдят , а те глобяват с административно нарушение/ Имуществена или гражданска отговорност или акт , както му викат милиционерите . Тогава не се разхожда ресурс за водене на дела срещу извършители хванати с минимални количества леки наркотици , актовете може да се изземат (с промяна в законите за изземанията които в момента имат много малка събераемост )
по банков път или със запор на различни държавни услуги тип здравни , за да се гарантира прибирането на парите.
Обособяването на места за продаване ( в нашия случай по-добре да са аптеки които да взимат допълнителен лиценз ) и да се облага с данък , да се даде възможност на хората да си вадят лиценз за производители също контролирано и да се облага с данък . Така няма да се налага хората да си го купуват от съмнителни личности , ще има контрол в/у употребата от непълнолетни , и това при условие , че държавата най-сетне започне да контролира изобщо продаването на алкохол,цигари и всичко което не трябва да се купува без навършени години .Затворите няма да се пълнят с кокошкари и МВР-то ще трябва да отчита престъпления по някоя друга , реално по-опасна за обществото престъпна линия .
Но се съмнявам на Магнолиев "бизнес" партньорите му да одобрят такива мерки . Ся това , че в почти всички европейски държави тези реформи са факт , в някой доста отдавна (Португалия,Холандия) . Тука както съм го казвал и друг път , европейските тенденции в законодателните промени са само и единствено тези които "не ни пречат на бизнес интересите" .....

17.07 2015 в 18:53

off, да не мислиш, че в Слънчев бряг няма трева? Да си купиш марихуана там е най-лесното нещо. По трудно е да намериш магазин в който да си купиш хляб. Става въпрос за медицинска марихуана, а не за пълна легализация. Интерпретирайте малко информацията преди да пишете безмозъчни коментари по сайтовете. Марихуана ще могат да купуват само хората, за които медицинско лице е доказало(и носи отговорност за това), че са действително болни. Жадния за изживявания турист няма да прибягва до подобни методи, ами просто ще отиде при мургавия пичага на ъгъла и ще си купи това, което иска.

17.07 2015 в 18:10

Между другото доста специалисти трърдят, че вредите от алкохола са многократно по-големи от тези на марихуаната. Например тревата май не пречи на работата с машини включително шофирането.

Оказва се, че е и по-малко вредна от тютюна....

реално ако сега трябва наново водени от медицински доводи да мислим закони и привички е по-добре да разрешим тревата, а да забраним тютюна и алкохола.

В чисто обществен и икономически план легализирането на тревата ще намали нелегалния бизнес т.е. ще намалеят парите в черната/сива икономика. Ще се увеличат приходите от акцизи и ДДС. Ще осигури поминък на цели региони. Ще осигури постоянен туристически поток. Ще помогне името на България да се научи от повече държави.

Тоя шанс дето имаме сега да легализираме тревата между другото скоро ще отмине. Тенденцията е всички да я разрешават и след 15 години може би ще сме последните в Европа дето не са разрешили тревата

17.07 2015 в 18:04

100% легализация трябва на марихуаната поне в курортите. Все пак България сега е алкохолния рай на Европа. Като пуснем и трева Слънчев Бряг ще е пълен с туристи и през зимата.

100% съм за легализиране на тревата

Може да помислят и за други леки наркотици. Така ще помогнат сериозно на туризма