Американските войници у нас са 206

Ангел Марковски 28 януари 2022 в 17:00 1519 1

Снимка Архив

Към средата на януари у нас е имало 206 американски военнослужещи със съответната техника и въоръжение за участие в учение, съобщи на питане от "Възраждане" за използваните съвместно със САЩ военни бази у нас министърът на отбраната Стефан Янев.

Той добави, че от 2006 г., когато е подписано споразумението, не е имало случай, в който американските военнослужещи дори да са доближавали 2500 души. Става въпрос не за постоянно присъствие, а за ученията на полигона "Ново село". Дори с ротациите при по-продължителни учения на годишна база числеността не превишава договорените 2500 души, обясни Янев. 

Той допълни, че в рамките на съвместните съоръжения САЩ имат право и инвестират предимно в инфраструктура, но без заповед на министъра на отбраната там не се прави нищо. Съоръженията са под български контрол и внушението, че са американски бази не е коректно, каза министърът. Той определи споразумението със САЩ, свързано с използването на съвместните съоръжения, като полезно за армията ни и нейната натренираност.

"От тази гледна точка не бих подкрепил отмяна на това споразумение, защото то е полезно за Българската армия", изтъкна министърът. 

Предвидено е ремонтът на пистата на авиобазата "Граф Игнатиево" да започне в средата на тази година, съобщи Янев на въпрос за готовността на авиобазата за приемане на новите изтребители F-16.

"Извършват се необходимите процедури заедно с агенцията на НАТО по инвестициите. Там нещата вървят нормално и се надяваме около средата на годината да започне този ремонт, който ще бъде и основополагащ за всички останали, защото тогава авиобазата ще бъде затворена за използване, а наличните самолети ще бъдат предислоцирани на друго летище", посочи още военният министър.

Целият комплекс от дейности тогава трябва да бъде извършван с максимална съсредоточеност и координираност. За да бъде избегнато бъдещо забавяне в изграждането на необходимата инфраструктура и за максимална сигурност, че изискванията, които до момента са известни, са влезли в задание за изпълнение, през следващата седмица Янев е свикал Съвета по отбрана, като една от точките е по темата. 

Министърът обясни, че през 2020 и 2021 г. са били сключени над 45 договора за изграждане на различни елементи от инфраструктурата на авиобазата, като фирмите са поне 25.

Част от направените проверки на вече сключени договори за инфраструктурата на авиобазата са предадени на военно-окръжната прокуратура и на Агенцията за държавна финансова инспекция. Към момента се извършват две проверки, резултатите още не са известни.

Предвидените 5 млн. лв. за ремонт на наблюдателната аеросонда, какъвто не е имало, не са използвани и са върнати в Министерството на финансите, информира министърът в отговор на питане за ролята на МО по опазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура. Разговорите за предвидения ремонт на вертолет "Кугър" за около 12 млн. лв. продължават.

Ремонтиран е участък от преградното съоръжение от около 50 километра общо, извършени са поправки на паднали оградни пана, добавяна е необходима тел, ремонтирана е прилежаща инфраструктура, като е била отстранявана и растителност в близост до съоръжението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови