Американски контраадмирал: Срещнахме руски кораби в Черно море, но проблеми нямаше

OFFNews 08 март 2015 в 16:38 15469 28

Американски контраадмирал: Срещнахме руски кораби в Черно море, но проблеми нямаше

Снимка БГНЕС

Видяхме руските кораби, но те имаха същото поведение като нашето и спазваха всички норми и закони за плавателни средства в международни води, както и на въздухоплавателни средства. Така че, не е имало никакви проблеми.

Това каза на пресконференция във Варна командирът на групата контраадмирал Брад Уилямсън от ВМС на САЩ, цитиран от БГНЕС. На пресконференцията присъства и командирът на Военноморска база – ВМС комодор Мален Чубенков и командирите та групата от НАТО се проведе във Варна.

Корабите от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО пристигнаха на посещение в гр. Варна в рамките на предварително планираните тренировки в Черно море с кораби от военноморските сили на България, Румъния и Турция.

В съвместното учение от типа PASSEX, което ще се проведе на 9 март, от българска страна ще участва фрегатата "Дръзки" от състава на Военноморска база – ВМС. НАТО разполага с два вида сили за незабавен отговор: Първа и Втора постоянни морски групи на НАТО (SNMG1 и SNMG2) и Първа и Втора постоянни противоминни корабни групи на НАТО (SNMCMG1 и SNMCMG2).Втората постоянна морска група на НАТО (SNMG2) изпълнява непрекъсната програма на оперативна подготовка и осъществява посещения в пристанища в Средиземно море и извън неговата акватория, в държави-членки на НАТО и в страни, които не членуват в Алианса. Това включва пристанища в държави, участващи в програми като "Партньорство за мир", "Средиземноморски диалог" и "Истанбулска инициатива за сътрудничество". Съставът на силите за незабавен отговор варира, тъй като единиците военноморска техника се предоставят от допринасящите държави-членки на НАТО на ротационен принцип. На същия принцип се поема и командването на силите. Държавите, които по правило допринасят към групата, са Германия, Гърция, Холандия, Испания, Турция, Великобритания и САЩ. През годините и други държави, които не членуват в Алианса, също са имали своя принос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!