Александър Николов: Азерският газ ще покрие 30% от нуждите на България

OFFNews 15 март 2022 в 14:43 2371 0

Снимка БТА/Цветомир Петров, архив

Азерският газ ще покрие 30% от нуждите на България, заяви министърът на енергетиката Александър Николов по време на годишната среща на бизнеса с правителството на тема мястото на България в новия свят - рискове и стратегии.

Той обясни, процентът е такъв при изпълнението на съществуващия договор с Азербайджан.

По време на събитието, организирано от в. "Капитал", той заяви,  че от ключово значение за следващия отоплителен сезон ще бъде азерският газ от интерконектора. По думите му той ще бъде завършен в срок и в момента няма забавяне на строежа.

"За нас има добра и лоша новина. Добрата новина е, че се намираме на място, на което имаме възможност да използваме алтернативни трасета, както и че инфраструктурата ни позволява сериозна свързаност с всички съседни държави, включително и за доставки на втечнен газ. Лошата новина е това, че има значителни транспортни разходи и е трудно да се вземе подобно решение и то в по-голям мащаб."

Николов заяви, че страната има план за действие при евентуално прекъсване на доставките на руски газ. Той каза, че договорът с "Газпром" е до края на годината и в момента доставките не са намалени. Той прогнозира, че до края на 2022 г. няма да има драстична промяна на микса.

Той обаче обясни, че България може да внася втечнен газ от Турция и Гърция. Николов допълни, че за втечнен газ се водят разговори със САЩ.

Александър Николов коментира и предложения общоевропейски договор за поръчка на газ, който по думите му ще осигури икономия от мащаба, а с това и цената ще бъде социално приемлива.

От гледна точка на енергийната независимост на страната той коментира, че България има капацитет за значително производство на електроенергия от възобновяеми източници. Той смята, че работещо решение за замяна на природния газ би било преминаването на водород.

"България може да стане водеща държава за това как се заменя природен газ с водород."

Вицепремиерът по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че има възможност и за производство за газ от биомаса. По думите му обаче той не би бил достатъчен за покриване на нуждите на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови