Александър Дунчев от ПП: Сече се като за последно. С БСП отиваме към тотална война

Според депутата екозащитник задкулисието продължава да контролира горския сектор

OFFNews 15 април 2022 в 13:15 6904 3

"След освобождаването на заместник-министър Атанас Добрев, който беше свързан с това задкулисие, схемите си продължават, политизацията си продължава, войната в горите си продължава." Това заяви пред БНР Александър Дунчев, депутат от ПП, член на Комисията по земеделие в парламента, доскорошен директор на Агенцията по горите и дългогодишен природозащитник.

Той попита защо се връщат на директорски постове "компрометирани кадри на горската система" и даде примери с назначения на многократно уволнявани служители и на такива, срещу които горските служители вече са протестирали.

"Като визия как ще се развива горската система с БСП имаме тотална противоположност и нещата отиват на тотална война", коментира Александър Дунчев в предаването "Преди всички".

По думите му в системата на горите се случва това, че "от Народното събрание имаме желанието за реформи, от министерството явно нямаме", а от 20 точки в коалиционното споразумение е изпълнена само една – за електронните търгове.

"Малките фирми са "за" електронни търгове, защото това е единственият им шанс да се преборят с корумпирани служители, които помагат на големите фирми, нагласят търговете, да се преборят с натиска на големите фирми: когато знаят кой участва на търга, да го елиминират предварително – със заплаха или по друг начин. Малките фирми в дърводобива много разчитат. Този подход се прилага в цяла Европа, само тук големите не го щат. Тази електронизация сега се вижда като страхотна заплаха за тези монополисти, които се възползваха от схемите", подчерта Дунчев, според когото "тези, които протестират, не са истинските фирми, които се борят за свободна конкуренция".

През последната година се добиват рекордни количества едра строителна дървесина предимно от стари гори, алармира Александър Дунчев, който се позова на официални данни на Агенцията по горите.

"От гората се изважда, каквото може. Сече се като за последно. От земеделските земи се е увеличил двойно дърводобивът. Където може да се сече, колкото може", каза той.

Според Дунчев дефицитът не идва заради недостиг от гората, каквито твърдения има, а от това, че "на световния пазар търсенето на дървесина скача главоломно". Той допълни, че цените ще продължават да растат.

"Търсенето се е увеличило двойно, предлагането от горите в същото време пада заради всички климатични кризи, съхнат гори, горят гори. Горските не смогват да запазят горите, за да има достатъчно дървесина. В същото време европейската стратегия за горите казва - трябва все повече да произвеждаме мебели от дърво, продукти от дърво, къщи от дърво, защото дървесината съхранява въглеродния диоксид, вместо дървото да изгние в гората", обясни специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5926

3

pisnamiotmutri

15.04 2022 в 14:42

допълнение към долното

.. а може би те е страх, че не си прав? Аз не знам, но знам, че еднопосочното говорене без опонент не е градивно, а само за внушения.

5926

2

pisnamiotmutri

15.04 2022 в 14:41

Ти си депутат от управляваща партия. Като те притеснява, взимаш доказателствата, излизаш на трибуната и се обръщаш към колегите от БСП. По радиото се прави само за симулация на дейност.