Ако мандатът стигне до ДБ, коалицията ще търси начин да го реализира

Ще бъде трудно, защото в такъв случай бихме търсили подкрепа от тези, с които не сме се разбрали преди това, казва Атанас Атанасов

Ружа Райчева 19 юли 2021 в 20:44 5223 6

Снимка Сергей Антонов

Ако се стигне дотам президентът да ни даде мандата, ние ще търсим начин да го реализираме. Ще бъде трудно, защото в такъв случай бихме търсили подкрепа от тези, с които не сме се разбрали преди това, заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пред БНТ.

Той заяви, че ДБ разполага с кадрови потенциал от изключително образовани и авторитетни хора. 

По думите му, приоритетите на коалицията остават непроменени, като основни точки в програмата им все така са: лустрация, радикална съдебна реформа и възстановяването на парламентарната република. 

"Няма да допуснем компромис със съдебната реформа, ние сме най-сериозните радетели за радикална съдебна реформа, за нас тази тема е пред скоби", категоричен бе той.

Според ген. Атанасов начинът, по който лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов предложи кабинет е екстравагантен. Но ДБ е готова на преговори, без да претендира за министерски постове и в ръководството на парламента.

"Добре би било, когато тръгваш да събираш подкрепа дори по този екстравагантен начин – ето ви правителство гласувайте, да очакваш обществена съпротива. Те си дадоха сметка за това и мисля, че си взеха бележка", коментира Атанас Атанасов. 

Съпредседателят на ДБ смята, че е нужно да се проведат преговори в спокойна среда, за да видят парламентарните групи какво могат да постигнат заедно и по какво съвпадат вижданията и политиките им. 

"Ние искаме правителство, което реално ще отстрани Борисов от властта. Това, че загуби тези избори не значи, че е загубил ръководството в държавата. Трябва да създадем правителство, което не дава на ДПС това задкулисно влияние, което винаги е имало в управлението на Борисов", смята Атанасов. 

Атанас Атанасов отбеляза, че въпреки че на тези избори до урните са отишли 560 хиляди души по-малко, отколкото на предходните, ДБ е увеличила своята подкрепа с 43 хиляди нови избиратели. 

"Това значи, че нашите политики стигат до по-голям кръг от хора", обобщи той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2602

3

Г-н Колев

19.07 2021 в 21:17

Факта, че всички герберски, кутевски и депесарски тролове наводниха ефира с анти ДБГ риторика ясно показва, кой носи истинската визия за промяна.