"Ако Гърция фалира, България ще е най-засегната"

ОFFNews 11 юни 2015 в 19:53 4526 2

Росен Плевнелиев.

"Даваме си сметка, че ако се стигне до обявяване на банкрут на Гърция, до рязко задълбочаване на кризата в Гърция, България ще бъде най-засегната", заяви Росен Плевнелиев по време на пресконференция след приключването на Срещата на върха на държавите от Европейския съюз, Латинска Америка и Карибския басейн, предаде "Фокус".

Президентът е чел доклад на Дойче банк, който посочва, че най-засегнатите държави от такова кризисно развитие ще бъдат първо България, след това Македония, Сърбия и отчасти Румъния.

„Това е повод за огромно безпокойство и мога да ви уверя, че както аз, така и министър-председателят, министърът на външните работи, министърът на финансите следим много внимателно, изкъсо и участваме със своята позиция, със своето мнение във взимането на решенията на европейско ниво, въпреки че България не е член на еврозоната”, обясни Плевнелиев.

Той отбеляза, че последното развитие на събитията се следи изключително детайлно от всички. Плевнелиев посочи, че в последните 24 часа е провел разговори с всички европейски лидери по тази тема - президента на Балтийските държави, Кипър, канцлера Меркел, президента на Франция, президента на Европейската комисия, на Европейския съвет.

„Ще положим всички усилия първият етап на Шенген да се отвори до края на тази година. Не е гарантирано, но сме на прав път и трябва да покажем отговорно отношение и, разбира се, много дипломация и преди всичко реформи, които дават резултати. Ако се изложим с реформата в сектор „Правосъдие“, това желание е трудно осъществимо, но ако покажем отговорно отношение, първи резултати, желание за реформа и успешно приложени действия в парламента и реформиране, със сигурност ще отворим много, много врати допълнително”, коментира Плевнелиев темата за Шенген.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!