Агенция на НАТО поема превоза на новите F-16 до България

Георги А. Ангелов Последна промяна на 05 февруари 2020 в 14:12 3421 0

F-16 Block 70

Агенцията на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA) ще превози до България от САЩ новите изтребители F-16 както и оборудването към тях. Това решение беше взето от правителството днес. В документа се казва, че NSPA и в момента осигурява услуги за транспорт по програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ (FMS), по която е и българската сделка, за държавите-членки на НАТО.

NSPA е агенция за логистика и доставка на НАТО и използването и би трябвало да означава, че компаниите или държавите, които ще превозват новите самолетите ще го направят на цена, която ще е същата, като за собствените им армии.

Част от държавите членки на НАТО използват услугите на агенцията и за доставка на бойни машини и оборудване, вместо да обявяват тръжни процедури, както правителството направи за покупката на нови бойни машини за пехотата и кораби за ВМС. 

Производството на първите изтребители F-16 Block 70 за клиенти от чужбина започна през декември 2019 г. в завода в Грийнвил, Южна Каролина, обявиха от компанията Lockheed Martin. Първият завършен самолет от този вид ще отиде за военновъздушните сили на Бахрейн като част от поръчка за $1,12 млрд.

Според одобрената от Народното събрание през юли 2019 г. сделка страната ни ще получи 8 самолета F-16 Block 70, за които през лятото на миналата година бе преведена цялата сума от $1,2 млрд. в банка в САЩ. Сметката е контролирана от българската държава, по нея има доходност и пари от сметката се превеждат за вече извършени доставки.

Българската военна авиация ще получи първия F-16 Block 70 в края на 2023 г., а останалите – през 2024-та. Преди това, до края на 2021 г., трябва да започне обучението на пилоти и персонал за обслужване на машините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови