Агенция „Медиана“: БСП води ГЕРБ с 6%

Георги Савчев 20 ноември 2013 в 16:29 9475 54

Кольо Колев, шеф на агенция
Кольо Колев, шеф на агенция "Медиана". Снимка: БГНЕС

 

Преднина от 6% на БСП пред ГЕРБ дава последното изследване на социологическата агенция „Медиана“, проведено в периода 14-18 ноември.

Ако сега имаше парламентарни избори, 22,8% биха гласували за БСП, 16,9% - за ГЕРБ, 8,6 на сто – за Реформаторския блок.

Според данните на агенцията, 7,6% биха подкрепили ДПС, а 4,3% - движението на бившия телевизионен журналист Николай Бареков.

Патриотичният съюз, съставен около НФСБ - партията на телевизия СКАТ, има подкрепа от 2,9 на сто от българите, а „Атака“ - 2,8%.

Според социологическия сондаж на "Галъп" от периода 31 октомври - 7 ноември обаче разликата между БСП и ГЕРБ е 3,3%.

Според данните на "Галъп", ако сега имаше парламентарни избори, БСП има подкрепата на 21.4%, ГЕРБ – на 18.1%, Реформаторският блок – на 6.7%, а ДПС – на 5.9 на сто. "България без цензура" на Бареков е подкрепяна от 1,6% от пълнолетните българи.

Митове и манипулации

Според проучването на "Медиана" , към момента оставка на правителството искат 37 %, докато 45 % искат то да бъде оставено да работи (до края на мандата -14 %; или докато докаже своята пригодност или непригодност - 31 %).  

Приблизително същото е съотношението по въпроса за предсрочни парламентарни избори - 37 % смятат, че такива избори биха били добре за страната; 41 % смятат, че провеждането на предсрочни избори не е добре за страната.

Според социологическия екип на "Медиана", "широко тиражираните в последните месеци внушения, че обществото е разделено на твърди и непримирими противници на кабинета и също толкова твърди негови поддръжници, не отговаря на реалността. Налице са още две големи групи с приблизителен обем от 50 % от пълнолетното население. Едната група (с обем от 31 %) е съставена от хората, които не са поддръжници на властта, но биха искали да видят нейните действия, за да си направят преценката. Другата група (18 %) не се вълнува от политиката и политическото."

Изследването на агенция Алфа Рисърч от периода 26-31 октомври обаче открои следната тенденция - "доверието към правителството пълзи надолу, като вече достига 19%. Така то слиза под психологическата бариера от 20 на сто и под електоралния потенциал на поддържащите го политически сили БСП и ДПС. Отрицателните оценки нарастват до 49%. В тях се отразява недоволството на различни социални групи, в които кабинетът, макар и по различни причини, губи одобрение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!