АБВ: България да излезе с позиция срещу вмешателството в работите на Венецуела

OFFNews 28 януари 2019 в 21:17 5327 5

„Настояваме Народното събрание да излезе с категорична позиция за невмешателство в работите на суверенна държава“, заяви председателят на АБВ Румен Петков, цитиран от "Фокус".

Призивът му е по повод масовите антиправителствени протести във Венецуела, заради които миналата седмица лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за действащ президент.

Според Румен Петков, ако се случи прецедент да бъде свален президентът на Венецуела Николас Мадуро, Европа ще стане съучастник в свалянето на легитимно избрани органи.

Председателят на АБВ коментира, че в тази ситуация президентът на Франция Еманюел Макрон се държи цинично. „Протестите срещу него и налаганата от него политика разтресоха цяла Франция, съсипаха центъра на Париж и той като аргумент за непризнаване на избора на президента на Венецуела използва именно протестите. Този човек или не знае къде живее, или е в състояние в името на властта да изпълнява всякакви поръчки, включително вмешателство във вътрешната политика на суверенна държава“, заяви Петков.

Лидерът на АБВ – Младежи Пламена Заячка посочи, че в последните години ставаме свидетели на нарастващи международни конфликти, което се превръща в тенденция. „Става въпрос за богати на ресурс държави, като сега е ред на Венецуела, която е най-богатата на нефт. Шест месеца след като е избран президентът, се казва, че този избор е нелегитимен“,посочи Заячка

Според нея в момента е "подета акция на международна изолация. В Съвета на сигурност на ООН бе внесено предложение за подкрепа на опозицията, което беше отхвърлено. „Настояваме правителството на България ясно и категорично да излезе с позиция, че военна интервенция във Венецуела е недопустима. На предстоящата среща на министрите на външните работи на 30 януари в Брюксел България трябва да излезе с позиция на разума - да не се взимат прибързани решения по казуса, защото това може да се превърне в прецедент“, категорична е Пламена Заячка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8740

3

Косьо Генчев

29.01 2019 в 10:06

Този птерозавър 'що не ходи да си пикае по фонтаните, ами взел акъл да ни дава?!

11866

2

кумчо вълчо

29.01 2019 в 09:14

пишшшшшш

5700

1

Годо

28.01 2019 в 22:21

Това червено водорасло от името на жена си ли говори, защото той на практика не представлява никой !
Русия не е спряла да влиза с танкове в съседни държави, да заграбва територии, да се меси във вътрешните работи на балкански държави. Но там той мълчи като скумрия. Сега се загрижил за венецуелския народ, който затъна в мизерия след социалистическото управление на Чавес и Мадуро.