71 524 македонци са получили български паспорти от 2001 г. насам

OFFNews 14 декември 2017 в 20:30 6327 0

71 524 македонски граждани са получили български паспорти от 2001 г. насам, а от началото на мандата на президентския екип Радев - Йотова този брой е 1184.

Това стана ясно при днешната среща на вицепрезидента Илияна Йотова с представители на българските дружества в Република Македония в посолството ни в Скопие.

В Македония не е извършвано преброяване на населението от 2002 г. насам - данните оттогава са, че в страната живеят 2 022 547 души. Оценката на The World Factbook на ЦРУ е, че към юли 2017 г. в Македония живеят 2 103 721 души.

Процедурата за получаване на българско гражданство съвсем скоро ще бъде ускорена с готвените промени в закона, обеща вицепрезидентът.

2017 година бележи един съвършено нов етап в развитието на двустранните отношения между Република България и Република Македония. Оттук нататък трябва да гледаме напред, какво можем да оставим на поколенията, да им създадем такива условия, че да останат в родните си страни, защото демографският проблем е еднакво страшен и за двете страни, заяви Йотова.

Първите стъпки са направени, но най-важен е моментът, когато Договорът за добросъседство ще бъде ратифициран от двата парламента и когато заработи договорената съвместна комисия, отбеляза тя.

По време на председателството на Съвета на ЕС България има енергията и волята да успее да покаже на Европа, че процесът на Югоизточното разширяване си е струвал. Най-добре можем да обясним на нашите европейски партньори защо е важно страните от Западните Балкани да бъдат в Европейския съюз. Към тази част на Европа се гледа с големи резерви и моята страна ще защити убедително аргументите и критериите за приемането на Република Македония в Европейския съюз, когато бъде взето политическото решение за това, увери Илияна Йотова.

Присъстващите, сред които и много млади хора, споделиха с вицепрезидента своите тревоги.

Йотова е убедена, че случаите на дискриминация ще останат в миналото.

„Всеки български гражданин, независимо къде се намира, има своите права, които ние ще защитим на всяка цена“, категорична бе Илияна Йотова.

Вицепрезидентът покани в края на януари 2018 г. за среща представители на българските дружества в Македония. Тогава ще се проведат и разговори с представители на българските исторически диаспори.

В делегацията, водена от вицепрезидента, е и секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

По-късно вицепрезидентът присъства на обявяването на инициатива за създаването на Българо-македонски бизнес клуб.

„Надяваме се скоро да видим първия реализиран проект“, приветства инициативата Илияна Йотова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews