53% от украинците, влезли в страната, остават в България

До момента българската граница са преминали общо 90 345 души

Йорданка Веселинова 17 март 2022 в 18:06 1536 0

Снимка OFFNews

До момента в България са влезли 90 345 бежанци от Украйна, от които тук са останали 42 460 души - около 53% от общия брой. Това стана ясно по време на заседанието на парламентарната комисия по туризъм, която днес обсъждаше бежанската криза и предприетите от държава мерки.

На денонощие в страната остават около 2000 - 2500 души, които пристигат най-вече с частен транспорт. На второ място е автобусният транспорт, а на трето - железопътният. От Министерския съвет целят да засилят използването на влаковете, тъй като този транспорт е по-евтин.

"ЕС прогнозираше между 2.5 и 6.5 млн. бежанци след избухването на войната в Украйна. Вчера достигнахме границата от 3 млн. души", заяви полк. Валери Рачев - представител на Националния кризисен щаб за войната в Украйна и бежанския поток към Министерски съвет.

Той разясни, че през последната седмица броят на бежанците леко намалява.

"Принципният подход е, че хората идват днес и трябва днес да получат помощ от държавата", бе категоричен той. 

Той обясни, че правителството първо ще настанява хората в хотели и почивни бази, след това - в общински сгради, и на трето място - в частни домове. Рачев заяви, че основен приоритет на МС е засилването на сътрудничеството между държавата, бизнеса и обществото. По думите му на първо време трябва да се помогне на всички пристигащи в България за най-належащите им нужди, а след това ще се работи и за интеграцията им в страната.

По време на заседанието на комисията стана ясно, че България е една от двете страни в ЕС, която е транспонирала Европейската директива за бежанците. Въпреки това обаче ще са нужни редица нормативни промени, които да са насочени към реалната интеграция на украинците.

До момента има два проблема - записването на децата в детски градини и ясли при липса на документи за здравен статус и поставени ваксини, както и намирането на работа, за което се изиска адресна регистрация, каквато не се предвижда за хора с хуманитарна закрила. На украинците ще се предоставят възможности за работа, за които няма желаещи българи.

Програмата за 40 лв. на ден (нощувка и три хранения) излиза 1200 лева на месец на човек - около 600 евро. Това са значително повече пари, в сравнение със средствата, които другите европейски държави отпускат - засега сумата в някои държави е около 200 евро. Полк. Рачев допълни, че към момента интерес за настаняване на бягащите от войната в Украйна липсва в София. Стана ясно още, че към момента най-натоварен райони са Варна и Бургас. До момента общо 95 места за настаняване са потвърдили, че ще приемат бежанци от Украйна. Общата леглова база в тях до момента е над 18 хиляди.

След 31 март мярката ще се изплаща само за хората със статут. В стаите трябва да се настаняват до трима души, но ще се допускат изключения за майки с деца и роднини или приятели, които искат да бъдат настанени заедно. Помощта за нощувка и три хранения дневно ще се изплаща до 3 месеца. Тя може да се прекрати и по-рано - когато настанените в хотели хора започнат работа. 

Общата стойност на рамката е 196 млн. лв. и е разчетена до края на май.

Полк. Рачев коментира и циркулиращите фалшиви новини, въз основата на които е твърдението, че имотите на украинците, които кандидатстват за хуманитарна защита в България, ще бъдат иззети и след това ще им бъде забранено да се върнат в Украйна. Той беше категоричен, че подобни твърдения целят да блокират интеграцията на украинците. 

По думите му основно риск има за пристигащите сами украински деца. Той съобщи, че има "раздвижване в криминалния контингент" и заради това ще се изисква информацията на всички пристигащи да се обработва бързо, за да бъдат максимално защитени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !