48-ият парламент заседава извънредно в последната си работна седмица

OFFNews 31 януари 2023 в 08:19 1314 0

Народно събрание

Снимка Архив

Сградата на Народното събрание

48-ото Народно събрание ще заседава извънредно днес, в последната си работна седмица преди разпускането си на 3 февруари.

В дневния му ред са предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, сред които са и двата варианта на механизъм за разследване на главния прокурор.

На първо четене са приети предложението на “Възраждане“ - Националното следствие да стане самостоятелна структура в съдебната власт, а неговият директор да може да разследва главния прокурор, а след това и предложенията на Министерския съвет и на “Демократична България“ - дело срещу Обвинител номер едно да може да образува съдия, временно назначен за прокурор.

Депутатите започват работа с второто четене на Законопроекта за допълнение на закона за здравното осигуряване, с него се създават условия за провеждане на целенасочена политика по регионален достъп до дейности от основния пакет, заплащан от Здравната каса.

Предлага се механизъм за осигуряване на справедливи и достойни възнаграждения на медицинския персонал в общинските и приоритетни болници, които гарантират медицинска помощ, гарантирана от основния пакет от бюджета на Здравната каса.

Народните представители ще обсъдят и проекта за решение за възлагане на Министерския съвет да изготви всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.

Вносители на проекта са председателят на Комисията по отбрана – Христо Гаджев от ГЕРБ и депутатите от комисията от ПП, ДБ, ДПС и “Български възход“.

Четири от точките от дневния ред ще бъдат разгледани при закрити врата, тъй като докладите на службите са с ниво с класификация “секретно“ или “поверително“.

Това са Годишния доклад за дейността на Държавната агенция “Разузнаване“, годишните доклади за дейността на служба “Военно разузнаване“ и на Държавната агенция “Национална сигурност“, както и Държавната комисия по сигурността на информацията и цялостната дейност по състоянието на защитата на класифицираната информация на Република България през 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови