45 години не стигат за 45% от българите

Юлиуш Висожински Последна промяна на 10 ноември 2014 в 14:42 6752 15

Снимка Евгени Димитров / Булфото

45% от българите оценяват периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. като положителен в най-новата ни история. 17% са на мнение, че това са напълно успешни години, а 28 на сто - че е имало грешки, но постигнатото е повече. Така сумирани 17% и 28% дават 45% положителна оценка.

Данните са на "Галъп интернешънъл" и са актуални към началото на септември 2014 г. Проучването е реализирано сред 1000 пълнолетни респонденти чрез лични стандартизирани интервюта.

11% са на мнение, че "дори да са постигнати някакви успехи загубеното е повече" в периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., а едва 6% - че това са напълно загубени и тежки години.

Едва 1 на сто приемат периода от 10 ноември 1989 г. до наши дни за напълно успешен.

За 8% постигнатото след 10 ноември е повече от грешките и трудностите. 25% смятат, че "имало е и добро, и лошо и не може да се каже кое е повече", а за 34 на сто - загубеното е повече. 27% са на мнение, че последните 25 години са напълно загубени и тежки.

Публикуваме пълните данни от проучването на "Галъп":Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2014 в 10:17

Красноречивото признание на един ренегат
Реч на Горбачов в американския университет в Анкара
Истинският Горбачов

Някои сили в Русия и в други страни, особено на Запад, се стремят да представят Михаил Горбачов, неговата дейност в положителна светлина. Същността на тая дейност пределно ясно разкрива самият Горбачов в една своя лекция в американския универси­тет в столицата на Турция гр. Анкара. Лекцията е публикувана в Чехия във в. “Dialog”, бр. 146, 1999 г.

Предлагаме на читателите тази публикация.

“Моята цел в живота беше унищожаването на комунизма – непоносимата диктатура над народа. В това ме убеждаваше моята съпруга, която имаше това убеждение по-рано от мен. Най-много за постигане на това можех да направя на най-висшите постове. Затова жена ми препоръчваше да се стремя постоянно към по-високи постове.

Когато лично опознах Запада, моето решение стана необратимо. Трябваше да пре­мах­на цялостно ръководството на КПСС и на СССР. Трябваше да отстраня ръковод­ствата на всички социалистически страни. Моят идеал е пътят на социалдемократи­чес­ките партии. Плановото стопанство сковаваше способността на народа. Само пазарът води до развитие. Намерих сътрудници за същата цел. Преди всичко, Яковлев и Шевeр­надзе имат голяма заслуга за поражението на комунизма.

Светът без комунизма ще бъде по-добър. След 2000 година ще дойде времето на мира и разцвета на света. Обаче ще възникне голямо затруднение по пътя към мира и благоденствието. Това е комунизмът в Китай. Бях в Пекин по времето на големите сту­дентски вълнения и ми се струваше, че комунизмът в Китай ще падне. Исках да говоря пред демонстрантите на големия площад и да им кажа да издържат, че им симпатизи­раме и че и в Китай трябва да дойде преустройството. Китайското ръководство не иска­ше това. Това е много голяма загуба. Ако бе паднал комунизмът и в Китай, светът щеше да бъде по-напред по пътя на мира и справедливостта.

Исках да запазя СССР в същите граници, обаче с друго наименование, като демокра­тична държава. Това не ми се удаде. Елцин патологично мечтаеше за власт, но нямаше никаква представа за демократична държава. Той разложи СССР и така възникна бърко­тия с всички тежки последици. Русия не е световна сила без Украйна, Казахстан, кавказ­ките държави. Там ще възникне конституционен хаос. Това са държави без идея. Тази идея трябва да бъде идеята на западните държави – пазар, демокрация, човешки права.

Когато Елцин разпусна СССР и аз си отивах от Кремъл, стотици журналисти предполагаха, че ще плача. Аз не плаках, понеже главната цел на своя живот изпълних: унищожих комунизма в СССР и във всички европейски социалистически страни. Не плаках, защото постигнах главното – унищожението на комунизма в Европа. Обаче комунизмът трябва да се унищожи и в Азия, за да се открие пътят на човечеството към идеала на свободата в целия свят.

Разпадането на СССР е неизгодно и за САЩ. Те нямат в света партньор, който да бъде единствено демократичен СССР (мислех над наименованието СССР като Съюз на самостоятелни суверенни републики, за да се запази съкращението СССР). Но не ми се удаде. САЩ, без такъв партньор могат да бъдат единствена световна велика сила.

Малките държави в Европа и в света се стремят колкото може по-много да се отбла­годаряват на САЩ. Това е погрешно. Само партньорството с демократичния СССР, без комунисти, може да ги спаси от влиянието на единствения световен владетел. Пътят на човечеството ще бъде дълъг, но ще бъде успешен. Целият свят трябва да се отърве от комунизма.”
Пояснение:

Независимо от разбираемите реакции, които предизвиква последният текст, решихме все пак да включим и него поради самоизобличителното му съдържание.

Жалките оправдания на автора на материала, че уж той бил за запазването на някакъв СССР, основан на “западните ценности”, всъщност, само потвърждават истината, че той, Яковлев, Шеварнадзе, Елцин и неизвестно още колко техни съветници и помагачи от чужбина и вътре в страната са главните виновници за разрушаването на социализма в Съветския съюз и Източна Европа.

11.11 2014 в 10:14

Още ли вярвате на тази агенция на червените голфъри. Че тя тотално се срина в свойте политически прогнози, като прогнозираше тотално изкривена информация в полза на червените.

11.11 2014 в 01:10

Ами то затуй в Германия след войната та до наши дни -всяка година в училище учат че фашизма е зло нещо и всяка година до 12-ти клас правят по един проект с който описват зверствата на фашизма.

Да подскажа на тия дето не знаят, това преди 1989-а беше същото като в Германия преди 1944. Не случайно книгата на Желю Желев се казва "Фашизмът" и не случайно я забраняват. За който не вярва поне предговора да прочете. А ако искате и цялата я прочетете. Описва времето на бай Тошо 1:1

10.11 2014 в 23:24

Последните години на Татовото си беше хубаво време, полякини, рускини, чехкини, немкини по плажа ,а да си българин за тях беше все едно да си швейцарец. Сега сме гола вода всички ни мислят за цигани и 2-ра ръка, а преди не беше така. Пътувах из европата ,а там за българиа или лошо или нищо(не знаят). Естойчков! Сами си преценете.

10.11 2014 в 23:08

Комунизмът сам по себе си беше толкова абсурден, че е невъзможно да го поднесеш на галфоните по някакъв сдъвкваем начин. Ако нямат разумни родители да им го обяснят с примери - край! 45 мин. час и псевдоучебникът не са достатъчни.
Вие например знаете ли, че как са живели войниците на Наполеон? или че той (Наполеон) е възложил на химик да измисли нещо трайно за дългите походи покрай хляба и той сътворил маргарина? Поне това е една от теориите.

10.11 2014 в 20:58

Скоро мнението на старите ще си отиде по естествен път..По-тревожно е ,че посткомунистите забулиха историята за пореден път,изкараха се носители на новото,а грабежа на народа и геноцида ги приписаха на капиталиама като система.Така ще е докато колективи на ДС пишат учебниците по история и комисии от бивши "наши хора" ги одобряват избирателно,докато ванката гранитски пълни библиотеки и читалища с помиите на тошо тошев (щедро спонсориран от негови КГБ колеги),а "Задочните репортажи " на Г.Марков служат за храна на мишките в мазетата..Без ЛУСТРАЦИЯ нито една мракобесна власт,трансформирала се в нова дива каста не може да бъде свалена.У нас ВСИЧКИ партии са инженерни творения(имам предвид управляващите)!10-ти беше измама- Преходът ЦИНИЗЪМ!..

10.11 2014 в 20:32

ОК, айде да разсъждаваме на глас - кой може да ОЦЕНИ ТОЗИ ПЕРИОД?

Само КОЙТО Е БИЛ СЪВРЕМЕННИК, тоест лично знае за какво става дума. Както наша скромност "Професор Балкански" - 25 години при СОЦИАЛИЗъМА и още 25 години при КАПИТАЛИЗъМА.

Тея, дето са били първите 25 годин още в ТЕЧНО СЪСТОЯНИЕ - нямат думата по ТОЗИ въпрос.

10.11 2014 в 17:37

Не мисля, че българина е прост и не желае свобода.
За каква свобода можем да говорим след като през тези 25 години не се случиха основни неща - няма истинска пазарна икономика, не се създаде средна класа, няма независимо от престъпниците правосъдие и т.н.
На практика престъпни структури и конкретни криминални индивиди и общности безнаказано упражняват геноцид върху огромна част от населението. Много от тези криминални структури ползват подкрепа от политици, магистрати и полицаи. Това са реалностите!

10.11 2014 в 17:33

http://www.socbg.com/search/label/1960-1969

Най-добрите години на България.

10.11 2014 в 16:51

На народ, на който трябва да му обясняваш, че да не си свободен е кофти и 1000 години ще са му малко.
 
X