44-то НС, сезон последен: ГЕРБ търси съюзници, БСП отчет, а ДПС чака най-важните избори

Георги А. Ангелов 13 януари 2021 в 12:18 2387 0

Снимка Христо Касабов/БТА

Докато депутатите заседаваха в Партийния дом, граждани се събраха на пл. “Народно събрание”, за да поискат оставката на правителството и нови избори.

ГЕРБ търси съюзници за следващо управление, БСП търси отговорност за похарчените пари и се готви за промяна, а ДПС се готви да се справи с “вируса ГЕРБ”. Така могат да се обобщят декларациите на основните парламентарни партии в последната 11-та сесия на 44-тото Народно събрание, която очевидно ще бъде предизборна.

Дариткова: Който и да управлява ще се нуждае от съюзници

България има нужда от единство и отговорни решения и - който получи възможността да управлява, ще се нуждае не само от коректив, но и от съюзници, каза председателят на ГЕРБ в парламента д-р Даниела Дариткова в декларацията на партията. Основен опонент на ГЕРБ продължавал да бъде коронавирусът, според Дариткова. Тези, които и днес са на първа линия, са показали, че България има потенциала да се справи с това предизвикателство и трябва да се вземат за пример.

"Парламентарната група на ГЕРБ е готова да се вслушва във всеки разумен глас, да прояви необходимата воля и търпение", декларира още д-р Дариткова. Тя благодари на управляващото мнозинство, което удържало на натиска на опозицията. “Без нормалното функциониране на Народното събрание днес нямаше да има нито бюджет, нито правителство, което да има възможност да предприема необходимите мерки за справяне с пандемията”, каза Дариткова и припомни, че при откриването на предишната сесия на 44-ото Народно събрание президентът поиска страната да остане без парламент и редовно правителство. Въпреки това тя каза, че протестите направили управляващите по-смирени, а неспособността на парламентарната и извънпарламентарната опозиция по-отговорни.

"Наясно сме, че предизборната кампания предполага не само политически дебат, но и политическа конфронтация, въпреки това изразяваме надеждата, че докато се опитва да спечели доверието на българските граждани, всеки от нас ще има съзнанието, че след изборите предизвикателствата и изпитанията пред българското общество ще продължат. Който и да получи възможността да управлява, ще се нуждае не само от коректив, но и от съюзници. България има нужда от единство и отговорни решения", заяви още Дариткова и призова президента Румен Радев да вземе час по-скоро решение за датата на изборите.

Нинова: Времето ви изтече, след изборите ще има промяна

Времето ви изтече - знаем, че след изборите ще има промяна, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация си. “Сухата статистика е важна, но по-важно е какво стои зад нея. Най-важен е живият живот. За тези 4 години, уважаеми управляващи продължихте да развивате две паралелни Българии - една телевизионна и една реална", започна Нинова.

Тя каза, че БСП няма просто да чака изборите да дойдат и парламентарната група ще направи две неща.

"Разбираме, че здравето на хората е най-важно в този момент. Изхарчиха се стотици милиони. Искаме информация за всеки похарчен лев. Настояваме да стане публично известно колко стотици милиони се изхарчиха и до колко български граждани, домакинства и фирми стигнаха. Искаме отчет на правителството в какво състояние остава България. Не онзи телевизионния отчет, а истинския. Ние ще го направим и ще търсим отговорност. Пропиляхте последните 11 години за България, не можем да ви позволим да пропилеете и следващите 11", каза Корнелия Нинова.

"Сигурно една тема, която днес ще поставим, ще ви звучи неразбираемо и абстрактно, но тя е ключова. Следващите месеци се залага бъдещето ни за десетки години напред. Предстои приемане на Национален план за възстановяване и устойчивост. В плана на управляващите е предложено повече от същото, което имахме през последните 11 години.

Карадайъ: Предстоят най-важните избори след 1989 г. насам

Апелираме към всички избиратели, цялото гражданско общество и всички политически сили да бъдат съпричастни към избора на модел за бъдещето на България, каза в декларацията си председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. “С тази сесия ще затворим страницата на един доста противоречив и разнопосочен период от нашата най-нова история. Период на безпомощно лутане, самонадеяно и безотговорно поведение, управление без реформи, с доста пиар и самохвалство", заяви Мустафа Карадайъ.

Той обърна внимание, че когато ГЕРБ е дошла на власт, е наследила 8 млрд. лв. резерв, а след първия си мандат е оставила 8 млрд. лв. дълг. 

"След още два мандата кризите се задълбочават, междуинституционалната война разрушава държавността, демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, доверието в бизнес климата е тотално разрушено, напрежението в обществото расте. Като включим и COVID кризата, трябва да подчертаем, че тя направи по-видимо истинското положение на нещата, особено в нереформираната здравна система", изреди той. 

Карадайъ заяви, че последната година ще бъде запомнена с бюджет за предизборни цели. Според него предстоят най-важните избори след 1989 г. насам. "От тези избори зависи дали и за колко време ще се справим с кризата, създадена от ГЕРБ. Ако ползваме терминологията на COVID кризата как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който унищожава демокрацията и свободата в България", допълни още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови