40% от българите смятат, че демокрацията не може да се справи с коронакризата

OFFNews 18 юни 2020 в 14:45 2913 0

40% от българите са на мнение, че „демокрацията не е ефективна форма на управление в ситуации като сегашната“. 48% обаче приемат другата опция: „Демокрацията винаги е ефективна форма на управление“.

Това показват данните от национално проучване на „Галъп интернешънъл“ на тема "Ценности, солидарност и обществени нагласи по време на коронакризата". Проучването е по поръчка на фондация „Конрад Аденауер“ и е проведено в периода между 27 май и 2 юни 2020 г. сред 1000 пълнолетни българи. 1% от извадката се равнява на около 55 000 души.

На общ въпрос за ситуацията в страната 78% я определят като по-скоро спокойна. 

„Най-важно е да се погрижиш първо за себе си и своето семейство“ избират 19%. 75% избират „Най-важното в момента е всички да сме солидарни и да си помагаме“. Останалите не могат да отговорят.

81% предпочитат опцията „Ограничаването на епидемията от коронавирус е отговорност на всеки отделен гражданин“, a 8% избират „Ограничаването на епидемията от коронавирус е отговорност на властта“.

Нелек обаче се оказва изборът между други две твърдения: „Най-ефективно би било Европейският съюз да действа обединено в борбата срещу заразата“ и „Най-ефективно би било България да следва своята собствена воля в борбата срещу заразата“. 51% са на първото мнение, но 46% са на другото.

Две трети от запитаните респонденти възприемат тезата „Ситуации като тази с коронавируса показват, че ЕС е нужен“. Една четвърт пък избират алтернативната опция „Ситуации като тази показват, че от Европейския съюз няма полза“. 

Категорично е усещането, че фалшивите новини стават повече в ситуацията около коронавируса. 68% отговарят така, срещу 23%, които са на обратното мнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови