27 000 или 9999: Колко подписа внесе ГЕРБ-СДС в ЦИК за регистрацията си за изборите

Рени Петрова Последна промяна на 28 септември 2021 в 12:05 7187 0

Снимка Desislava Atanasova/Facebook

Колко подписа е внесла коалицията на бившите управляващи от ГЕРБ в ЦИК за регистрацията си за предстоящите избори 2 в 1: за парламент и президент?

Разминаване между обявеното от Десислава Атанасова и публикуваното от Централната избирателна комисия установи репортер на OFFNews.

Според председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 46-ото Народно събрание Десислава Атанасова те са 27 хил. Официалният сайт на партия ГЕРБ също потвърждава числото: 27 000.

Не така стоят нещата според ЦИК. Вчера комисията регистрира ГЕРБ-СДС за вота, но с 9999 подписа. Към заявлението са приложени и всички необходими документи, включително "списък, съдържащ имена, ЕГН и саморъчен подпис на заявени 9999 избиратели, подкрепящи регистрацията на коалицията, същият и в структуриран електронен вид, представен на технически носител".

От пресцентъра на ГЕРБ обясниха за OFFNews, че не са внесени, а са събрани 27 000 подписа. Внесени са 9999, "защото до толкова позволява електронната платформа на ЦИК". Оттам добавиха, че коалицията "винаги събира много повече".

Приемаме, че в поста на Десислава Атанасова е допусната грешка, която не се отразява на регистрацията, тъй като изискването за нея е съответната политическа сила да внесе списък с минимум 2500 подписа на хора, които я подкрепят.

Снимка: Desislava Atanasova/Facebook

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови