200 автобуса блокират София, ще карат бавно по булеварди

OFFNews 26 април 2016 в 07:54 5266 6

Близо 200 автобуса ще излязат на протест в столицата в 12 часа. Сборният им пункт ще бъде на Горублянско ханче, откъдето с бавна скорост ще преминат през централни столични булеварди, за да стигнат до Централна автогара. 

"Протестът е под наслов "Не на сивата икономика", защото това е най-големият проблем за бранша", каза Галя Топалова от Националното сдружение на автобусните превозвачи, цитирана от Дарик. По данни на фирмите около 50% от всички превози са в сивия сектор.

"От Горубляне автобусите ще минат бавно през "Цариградско шосе", "Цар Освободител", "Княгиня Мария Луиза" до Централна гара", уточни Топалова. Тя допълни, че недоволството им е срещу нерегламентираните превози. Топалова подчерта, че всяко пътуване срещу заплащане трябва да се облага с данъци и да отговаря на определени условия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12518

5

sharkydog

26.04 2016 в 09:26

Превозвачите да дефинират срещу какво точно протестират.
Примерно т.нар. споделено пътуване нерегламентиран транспорт ли е? Т.е. пътувам за София и обявявам, че си търся пътници за компания и да разделим парите за гориво.
Или пък като натоваря джипа с приятели и тръгнем на разходка, те пак ми плащат ... за горивото, понякога платежното средство е бира, но все пак ми плащат. Това също е споделено пътуване и е нерагламентирано...
Или когато вземам хора на стоп, не им искам пари, но някои ми дават (оставят на седалката преди да се изнижат от колата).

12038

4

dominici

26.04 2016 в 09:25

Ще продължа за разликата между сивия сектор и Uber. При Uber разплащането става САМО и единствено с дебитна/кредитна карта. Това са проследими транзакции. Във всеки един момент хора от НАП могат да отидат в представителството на Uber и да кажат: "Моля, дайте да видим колко пари сте направили". Това са пари, на които Uber, фирмата майка, плаща данък печалба. Когато всичко е електронно, разбивката за доходите става с един клик на мишката, НАП-аджиите взимат 10% и всичко е законно. При такситата и сивия сектор, защото за мен са едно и също, парите са кеш. Аз ти давам 10лв за услугата, но не получавам касов бон. Техните апарати не са вързани към НАП, въпреки че по закон след 2012 всички са длъжни. Моите 10лв. са непроследими. Все едно съм ги дал на Великденското зайче. Пуф, изчезват. Не можеш да търсиш никакъв данък от тях. Това е разликата - Uber можеше да бъде контролирана с 30 минути присъствие на един инспектор на месец. Докато такситата и сивия сектор - не.

12038

3

dominici

26.04 2016 в 09:19

Когато станеш шофьор на UBer, ти подписаш граждански договор. В него са описани условията, при които ти ставаш шофьор. И както във всеки друг граждански договор, в него е записано, че ТИ (шофьора, физическото лице) сам отговаряш за внасянето на осигуровки и данъц. Това е валидно за ВСЕКИ ЕДИН граждански договор. При ГД работодателя заплаща една сума, на него му се отчита за разход, а вече получателя е длъжен да опише този доход през следващата година в годишната данъчна декларация. Uber не просъществува толкова дълго, за да може да преценим колко човека са го вписали, тъй като се прави на СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА. Таксиметровите шофьори са на същия принцип. Те са на граждански или друг вид договор за уреждане на взаимоотношенията им с лизингодържателя (разбирай марката) и те си превеждат сами данъци и осигуровки. Незаконно е, ако не ги декларираш.

12038

1

Стефка Бояджиева

26.04 2016 в 08:47

Фирмите за транспорт да го приемат като протест това със сивата икономика. Горивата паднаха цените на билетите - не, но ако горивата се бяха покачили билетите на секундата щяха да поскъпнат.