20 души в политическия кабинет на Близнашки

Александра Маркарян 08 август 2014 в 11:30 14914 1

Георги Близнашки и Пламен Орешарски

Снимка Ивайло Анев

Проф. Георги Близнашки и Пламен Орешарски на церемония по предаването и приемането на властта

20 ще са членовете на политическия кабинет на служебния министър-председател проф. Георги Близнашки.

Броят им е разписан в постановление 244 от 7 август 2014 г. за промени в Устройствения правилник на Министерски съвет, прието на подпис и публикувано днес.

Политическият кабинет на предшественика на Близнашки Пламен Орешарски се състоеше от 16 души.

Вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева ще има политически кабинет със 7 членове  политически кабинет. Вицепремиерът по икономическото развитие при Орешарски Даниела Бобева имаше политически кабинет, включващ 11 души.

Вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков ще има петима членове на политическия си кабинет - толкова, колкото имаше вицепремиерът и вътрешен министър на Орешарски Цветлин Йовчев.

Четирима ще са членовете на политическия кабинет на вицепремиера и правосъден министър Христо Иванов. Политическият кабинет на Зинаида Златанова включваше 10-ма членове.

Политическият кабинет на вицепремиера по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова ще е от 6-ма души.

Главен секретар

Длъжността главен секретар ще изпълнява дългогодишният директор на дирекция "Правителствена канцелария" Веселин Даков. При Орешарски главен секретар бе Нина Ставрева.

Даков е директор на дирекцията още от времето на управлението на Симеон Сакскобургготски и остана на тази длъжност повече от 10 години, като за кратко време съвместяваше и функциите на главен секретар (след 2008 г.). Преди него, по времето на Иван Костов, директор на "Правителствена канцелария" бе Златина Николова.

Главният секретар вече ще има право на един експертен и технически сътрудник, гласи промяна в Устройствения правилник на МС. Преди нея главният секретар имаше право на двама сътрудници.

Администрация

Специализираната администрация на Министерски съвет се увеличава с 1 бройка и от 152 става 153 щата.

В дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" ще работят 19, а не 18 души, както бе досега.

Заседания

Областният управител на София вече няма да е редовен член на заседанията на МС, предвижда друга промяна в Устройствения правилник.

Както и досега, на заседанията ще присъстват началникът на политическия кабинет на министър-председателя, главният секретар на Министерския съвет, парламентарният секретар, ръководителят на звеното за връзки с обществеността и определени от министър-председателя директори на дирекции от администрацията на Министерския съвет, както и стенограф.

По покана на премиера ще могат да присъстват представители на държавни институции или други организации.

По искане на вносителя и с разрешението на премиера на заседания могат да присъстват и заместник-министри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!