2 млн. лева глоба за завишени надценки за роуминга

OFFNews 16 декември 2016 в 15:31 4312 0

Със санкции от 50 000 до 2 млн. лева глоба ще се наказват завишени надценки на роуминга. 

Това решиха депутатите, които днес гласуваха на второ четене промени в Закона за електронните съобщения. 

Приетите промени са съобразени с регламента на ЕС за роуминг повиквания, изпратени текстови съобщения или регулирани услуги за роуминг на данни, които според новите правила не трябва да надвишават максималните цени на едро.

Сборът от националната цена на дребно и всяка надценка не трябва да надвишава съответно 0.19 евро на минута, 0.06 евро на SMS и 0.20 евро за потребен мегабайт. Надценката за входящи регулирани роуминг повиквания не може да надвишава средно претеглената стойност на максималните цени за терминиране в мобилна мрежа в ЕС.

Доставчиците трябва да гарантират, че в договор се посочват основните характеристики на предоставяната регулирана роуминг услуга на дребно. При нарушение се предвижда санкция от 10 000 до 100 000 лева, записаха депутатите.

Глоби са предвидени и за нарушения на свободен достъп до интернет и подвеждащи клаузи в договорите за интернет услуги. Ако не е гарантиран достъп до отворен интернет, глобите са от 2000 до 200 000 лева.

С от 500 до 5000 лева е глобата за подвеждащи условия в договорите. В тях ясно трябва да бъде обяснено какви са всички условия и услуги, включително за каква скорост се заплаща. 

Отпадна предложението да могат да се ползват трафичните данни за издирване на лица, за които има предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!