1500 заседания в Брюксел и 237 у нас ще се проведат по време на председателството

OFFNews 01 септември 2017 в 14:39 8502 0

Лиляна Павлова

1500 заседания в Брюксел и 237 в България ще се проведат под егидата на българското председателство на Съвета на ЕС през януари-юни 2018 година, стана ясно от думите на министър Лиляна Павлова по време на първия парламентарен контрол от новата пленарна сесия.

Павлова отговори на въпрос на депутата от ДПС Велислава Кръстева защо българското председателство ще е базирано в Брюксел и повечето заседания ще са изнесени в белгийската столица.

Министърът по европредседателството обясни, че терминът "брюкселски базирано" касае модела по координация на функционирането. Тя посочи, че в България ще се проведат около 237 заседания. 32 от тях са на най-високо ниво - т.е. с участие на държавни глави и министър-председатели. Останалите са на ниво генерални директори и експерти. Тези заседания ще се проведат основно в София, а 5 ще са във Варна. 

Лиляна Павлова припомни, че след последните вълни на присъединяване поради по-големия брой страни членки е предвидено всички официални заседания да се провеждат в Брюксел, Люксембург и Страсбург.

За целите на председателството 1300 души от България ще бъдат командировани към представителството ни към Еврокомисията в Брюксел, добави министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови