130 депутати подкрепиха правителството (снимки)

Симона Костадинова 19 февруари 2016 в 09:20 4656 7

Депутатите отхвърлиха с 80 гласа "за", 130 "против" и 5 "въздържал се" първия вот на недоверие срещу втория кабинет на премиера Бойко Борисов. Вотът беше за правителствената политика в областта на здравеопазването.

80 депутати от ГЕРБ, 17 от ПФ, 21 от РБ, 9 от АБВ и трима независими гласуваха против. Всички депутати от БСП и ДПС гласуваха за вота на недоверие, като предложението им беше подкрепено и от 9 от Атака и трима независими. Въздържалите се бяха от БДЦ.

По време на гласуването в залата беше министърът здравеопазването Петър Москов. С него бяха и колегите му - на външните работи Даниел Митов, този на финансите Владислав Горанов, на регионалното развитие Лиляна Павлова, на околната среда Ивелина Василева, на земеделието Десислава Танева, на правосъдието Екатерина Захариева, както и вицепремиерите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова. 

„Част от аргументите, включително изложени от народните представители от управляващото мнозинство, бяха свързани с ясно разписани действия в областта на здравно-осигурителния модел. Аз декларирах от трибуната, че в рамките на тази година, една от целите на министерството ще бъдат правилата за надграждане на здравно-осигурителната система”, посочи министър Москов. По думите му, министерството трябва да си извади поука от недобре конструирани административни актове, но не трябва да има промяна в политиката. „Всички ще се съгласят, че това са смислени политики – да има повече лекарства и те да бъдат на по-ниска цена”, коментира след гласуването министър Москов.

Вотът на недоверие беше внесен в деловодството на Народното събрание с подписите на депутате на БСП и ДПС, както и от двама независими народни представители - Велизар Енчев и Георги Кадиев. Той обаче не беше подписан от депутата от ДПС Делян Пеевски.

През последния месец здравният министър Петър Москов нееднократно заяви, че не се притеснява от вота. По време на дебатите в сряда той обяви, че това, което говорят в зала, му се струва отегчително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews