1,98% от учениците са болни и 5,18% от учителите. Решения се взимат на областно ниво

Много се надявам децата да започнат втория срок присъствено, заяви министърът на образованието.

Ружа Райчева 24 януари 2022 в 19:00 1670 0

Снимка Архив

Заболеваемостта на учителите в страната е средно 5,18%. При учениците заболеваемостта е средно 1,98%. Ваксинираните учители в страната са 48,3%, а ваксинираните ученици 9,23%. 

Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков по bTV.

Най-високата заболеваемост при учителите е в Благоевград - 19,78%, а най-ниската в Търговище - 1,56%. При учениците средната заболеваемост е най-висока в София - 3,5%, най-ниска в Кърджали - 0,03%. 

"Процентът ваксинирани учители е общо 48,3% средно за страната, през последните седмици няма съществен напредък. Ваксинираните ученици в гимназиален етап са общо 9,23 % средно в страната, което означава, че в София и големите градове процентът е по-висок. Преболедували са близо 8% от учениците в гимназиален етап", съобщи образователният министър. 

По думите му ситуацията е много разнообразна в различните области на страната и затова решенията на национално ниво не са подходящи.

"Търсим решения на ниво области и общини. Две неща трябва да се имат предвид - първо как се променят тези числа, миналата седмица и тази сигурно ще имаме рекордни стойности по отношение на заболеваемост. Второто е че здравните власти следят има ли налични легла, така че да се осигури приема на пациентите в лечебните заведения."

"От наша гледна точка е добре децата от 1 до 4 клас да останат колкото се може по-дълго в училище. Препоръчваме 7, 10 и 12 клас да останат по-дълго, защото имат изпити. Но да се разредят паралелките, да се затворят цели общини, си остава решение на властите", каза Денков. 

Образователният министър заяви, че има повишаване на заболеваемостта при децата в пъти през последните седмици и трябва да се внимава.

"Процентът на заболелите учители не е малък – като един-двама учители излязат, не просто трябва да карантинираме паралелка, а става труден училищният процес. 5% за учителите е висок процент. За учениците процентите са сравнително нормални, но пак трябва да се внимава за здравето на децата", смята министърът.

Проф. Николай Денков обяви, че от днес има информация, че COVID тестове са осигурени и за първата седмица след неучебните дни на междусрочната ваканция. 

"Много се надявам децата да започнат втория срок присъствено. Подредили сме системата да стартират присъствено, ако се пречупи вълната", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!