Животните и растенията, които учените откриха през 2013-а (галерия)

Ивайло Анев 22 май 2014 в 22:02 12973 0

Това същество е открито в Североизточна Австралия. Латинското му име е Eximius (изключителен, необикновен, изискан).

Кръстоска между котка и мече с раздалечени очи, обитаващо Андите, охлюв без очи, който живее на тъмно на 900 м под повърхността в Хърватия, и огромно дърво са сред най-интересните видове, открити миналата година, съобщава "Ройтерс".

Специалистите продължават да откриват нови видове - през 2013 г. към известните 2 милиона са добавени 18 000.

Смята се, че природата има още 10 милиона неоткрити вида – от едноклетъчни организми до бозайници. 

Дори големи видове могат да убягнат на биолозите. Такъв е примерът с олингито – смесица между котка и мечка, 2-килограмов сродник на миещата мечка. Той живее в облачните гори на Колумбия и Еквадор и е първият месояден бозайник, открит в Западното полукълбо от 35 години.

Има и още по-голяма находка – 12-метрово драконово дърво в Тайланд с меки, копиевидни листа и кремави цветове. Хората, живеещи в района, го знаят отдавна, но не и учените.

Изследване под ледения шелф Рос в Антарктида откри 2,5-сантиметрова жълта анемона с повече от 20 пипала, която се зарива в леда.

Неизвестни бяха и микроби, които оцеляват на препаратите за почистване в стерилните помещения, където се сглобяват космическите апарати. Такива са открити във Флорида и Френска Гвиана.

В списъка е и светулка от Коста Рика с широчина 250 микрона - едно от най-малките известни животни.

"Много далеч сме от изчерпателно познаване на биоразнообразието на Земята" - каза испанският зоолог Антонио Валдекасас, председател на комитета, избрал топ 10 на откритите миналата година видове.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?