Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Топ 10 професии на бъдещето в САЩ

06 април 2013 в 14:48 7621 2

Топ 10 професии на бъдещето. Снимка: sxc.hu
Топ 10 професии на бъдещето. Снимка: sxc.hu

В състояние на икономическа и финасова криза целият свят отчита рекордни стойности на безработицата. У нас през март тя достигна 19%, а в ЕС - 10%. Кризата се отрази и на признатите за най-силна икономика -  САЩ. Макар американците да отчитат, че безработицата е под 10%, в САЩ все още има проблем със свободните работни места.

И тък като американците са народ, който винаги гледа в перспектива, журналисти от Yahoo.com са направили изведка с Топ 10 на професиите на бъдещото.

1. Медицинска сестра

Очаква се до 2020 година свободните работни места за медициска сестра да се увеличат с около 711 000. За да станеш медицински работник, трябва да преминеш през солидно обучение, но пък за сметка на това в САЩ заплащането на тази професия е много добро - между 50-80 хил. долара.

2. Софтуерен разработчик

В съвеременния свят на технологии,разработването на нови системи софтуер се превърна в съществена част от живота ни. Всяка фирма се нуждае от човек, който да поддържа софтруерната система. Обикновено в САЩ софтуерният работник печели между 77-120 хил. долара.

3. Водопроводчик

Тази професия се очаква да има стабилно търсене на пазара в бъдеще заради засилено строителство на нови сгради. А дори и при недотам добра икономическа ситуация, винаги има нужда до ВиК поддръжката и ремонтни действия.Това именно прави и тази работа устойчива и сигурна.  Заплата е между 36 и 64 хил. долара и не се изисква професионално образование.

4. Оператор строителна техника

Перспективата и на тази професия е в инфраструктурното развитие. Заплата е между 30 и 50 хил. долара годишно.

5. Електротехник

Търсенето на електротехници се засилва с нужда от поддръжка на дома и офиса. Профилактичното обновяване на жилищни сгради и строителство на нови също стимулира добрите позиции на тази професия. Годишната заплата е между 37 и 65 хил. долара.

6. Личен финансов съветник 

Това е и една от най-търсените професии в САЩ.  Личният финансов съветник пък може да печели между 40 и 100 хил. долара годишно. Повечето финансови проблеми налагат нуждата от специалист, който да ви съветва как да контролирате доходите и разходите си. Личният финансов съветник ще ви помогне и със застрахователните и пенсионни решения.

7. Помощник-физиотерапевт 

Застаряването и повишаването на случаите на инфаркти и инсулти налагат нуждата от рехабилитация. Физиотерапевтът е този, който помага за възстановяването и грижата за пострадалите. Годишната заплата на физиотерапевта варира между 40 и 60 хил. долара, в зависимост от поетите задължения.

8. Администратор

Администраторите са сред най-добре заплатените работници в цял свят. В Америка годишно те печят между 50 и 90 хил. долара. Дейността на администратора е свързана с поддръжка на хардуерните и софтуерни системи. Към неговите задължения спада и поддръжката на базата данни. 

9. Бояджия

Да си бояджия не е сред престижните професии, но пък е сигурна работа с оглед на нуждата от грижа за външния вид на сградите. Годишната заплата е между 28 и 46 хил. долара.

10. Зъболекар

Зъболекарите също са сред най-добере заплатените работници. Годишно те печелят между 56 и 83 долара. В САЩ нараства търсенето на зъболекари, като се очаква работните места в сферата да се увеличат с до 30%. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!