Сляп подкара самощофираща се кола на Google

Борислав Белев 30 март 2012 в 16:39 1363 0

Сляп подкара самошофираща се кола на Google
Сляп подкара самошофираща се кола на Google

Сляп калифорниец застана зад волана на модифицирана Тойота Приус, напазарува си от Taco Bell и мина през център за химическо чистене, благодарение на технологията на Google са самошофиращи се коли. 

Американецът Стийв Мейхън е седял на шофьорското място, но така и не е докоснал нищо от таблото на автомобила, а само е заявявал желаната си дестинация.

Самостоятелно движещите се коли са все още далеч в бъдещето, що се отнася до комерсиално производство, но творческите умове от Google и други компании правят съществен прогрес за доближаването до този момент. Фирмата, известна с търсачката си, анонсира проекта за самошофиращи се коли през 2010 г. и използва случая с Мейхън, за да демонстрира какво ще представлява бъдещето за шофьорите на превозни средства.

„Организирахме този тест като технически експеримент встрани от обичайните ни проучвания, но смятаме, че той изглежда много обещаващо“, коментират от Google. “Все още обаче е наложително да се спазят много технологични стандарти и такива за безопасност.“

Колата е била ескортирана от полицейска патрулка в случай, че се случи нещо непредвидено. Много щати обаче вече са забелязали прогреса на самошофиращите се коли. В Невада дори са започнали да излизат и първите закони за движение на подобни превозни средства.

Колата на Google работи с лазер Velodyne 64-beam, който сканира района и генерира 3D карта, в която 4 радара засичат движение. Автомобилът се свързва с картите на Google чрез GPS, притежава камера от външната страна на огледалото за обратно виждане, която сканира за светофари и светлините, които те излъчват, декодер в гумите, който следи местоположението на колата и записва сигнали за движението ѝ и система за измерване на инерцията.

http://www.youtube.com/watch?v=cdgQpa1pUUE
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови