САЩ планирали да взривят Луната

28 ноември 2012 в 20:09 4082 3

Луната. Снимка: sxc.hu
Луната. Снимка: sxc.hu

Преди повече от половин век САЩ са подготвяли взрив на луната, за да демонстрират оръжейно и технологично надмощие пред Съветския съюз, съобщиха британските таблоиди. 

Според непотвърдена от американските власти информация, през 50-те години на 20 век американски военни ръководители са подготвяли такъв взрив, маскиран зад секретен проект с наименование „Изследване на проучвателните полети до луната“ или „Проект А119“. 

Намерението на Америка е било съперникът й в Студената война да бъде „сплашен“ с лунна ядрена експлозия, която да се вижда от земята. Тя би дала на САЩ самочувствието на космически първенец, накърнено след успешното начало на съветстката програма „Спутник“ през 1957 г., твърди физикът Ленърд Райфъл, участвал в проекта, цитиран от британския в. „Телеграф“.

По информация на „Сън“, САЩ са планирали да използват атомна бомба за целта, тъй като водородна бомба би била твърде тежка. Твърди се, че в подготовката на взрива е участвал с изчисления и астрономът Карл Сейгън, тогава току-що дипломиран.

Взривът бил планиран за 1959 г., но в крайна сметка идеята била изоставена заради опасението, че при провал на мисията бомбата може да навреди на планетата.

Вместо да взривява земния спътник, САЩ наваксали изоставането си в космическата надпревара със СССР, изпращайки Нийл Армстронг на луната през юли 1969 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews