Руски транссексуален политик за втори път си смени пола, решил го по време на православните пости

OFFNews 17 май 2024 в 09:33 3007 1

Роман Альошин и Юлия Альошина

Снимка Telegram

Роман Альошин и Юлия Альошина

Транссексуалният руски политик Роман Альошин обяви решението си да се върне към биологичния си пол.

Съобщението му идва на фона на репресии срещу правата на представителите на ЛГБТИК+ общността в страната, предаде Ройтерс.

Роман Альошин, който досега носеше името Юлия, миналата година се кандидатира за губернатор на сибирския Алтайски край. Тогава му бе забранено да участва в изборите, защото руското законодателство забранява законната и хирургическата смяна на пола.

Вчера обаче "Юлия" обяви, че е взела решение да се върне към биологичния си пол по време на православния пост след период на "духовни терзания".

"Прегледах стари албуми на моите предци, помолих се за тях и това ми помогна да се убедя, че съм мъж. Аз съм патриот на своята страна, затова живея в Русия. Извинявам се на целия руски народ", написа Альошин в Telegram. 

На практика Альошин е първата открито транссексуална политическа фигура в Руската федерация.

Доскоро Альошин с появяваше облечен в рокли и с дълга до раменете руса коса. Сега вече профилната му снимка в Telegram и на нея той е с късо подстригана коса.

През последното десетилетие Русия се ангажира с широкомащабни репресии срещу правата на ЛГБТ общността, която президентът Владимир Путин представя като доказателство за моралния упадък в западните страни, отбелязва Ройтерс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Граждански активист в политиката