Прокуратурата поздрави за 3-ти март с песен за рода на Иван Гешев

OFFNews 03 март 2020 в 20:27 3702 0

Официалният Youtube канал на българската прокуратура публикува по повод 3-ти март народна песен в прослава на рода на главния прокурор Иван Гешев.

"Поздрав за националния празник с изпълненията на група "Годлевски Великден" - "Песен за поп Партений" и "Песен за България". Записът е направен пред паметната плоча на отец Партений Гешев в с. Годлево, открита през 2017 г. по повод 180-годишнина от рождението му. Паметната плоча е дар за селото от признателните потомци от Гешевия род", се пояснява към видеото.

По-надолу се цитира историческа справка за отец Партений Гешев:

Името на отец Партений е свързано с активна просветителска работа и с дейност по църковно-националните движения, с участие в подготовката на българите от Пазарджишкия и Разложкия край за Априлското въстание и с революционните борби за Освобождението на България. При преждевременното му избухване в другите райони на България, заедно с 88 революционера от Разложко, отец Партений е арестуван (3 юни 1876 г.) и отведен в Мехоимия (дн. Разлог), а след това и в затвора в Неврокоп (дн. Гоце Делчев). След жестоки изтезания в продължение на два месеца затворниците са амнистирани и освободени поради намесата на Великите сили, срещу откуп от 20 турски лири. До края на живота си е свещеник в село Кьосе Муратово (дн Братаница), където умира на 23 март 1904 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови