Пращаме огризки от храна през iPhone

Последна промяна на 28 август 2013 в 17:01 1820 4

Логото на LeftoverSwap
Логото на LeftoverSwap

Американец създаде приложение за телефон, чрез което хората могат да снимат недоядената си храна и да пращат адреса си, за да може някой друг да дойде и да я прибере, за да я дояде.

Иновативното приложение се нарича LeftoverSwap и за сега работи само с iPhone. Идеята за него се родила в съзнанието на Дан Нюман. На него му хрумнало, че вместо да се хвърлят остатъците от храната, или да се напъваме да ги дояждаме, можем просто да ги дадем на някой друг. Според него така този, който дава недоядената си храна ще е доволен, защото е направили добро, а гладните хора в САЩ ще са нахранени.

Въпреки че намерението е добро и обещанията, направени на уебсайта на приложението са повече от грандиозни, (да реши проблемите на хранителните отпадъци, затлъстяването, недохранването и социалната изолация на едновременно) идеята има един огромен пропуск. Колко от хората, изпаднали в нужда, които нямат средства за храна, имат iPhone? Създателя обяснява, че има идея да пусне приложението и на други платформи, но отново идва същият въпрос – колко от хората в нужда имат какъвто и да е смартфон?

Тук идва въпросът:  кой всъщност би се възползвал от подобно приложение? Със сигурност тази иновативна идея ще намери своите потребители, но има ли как да изпълни предназначението си - да нахрани хората, които се намират в истинска безизходица?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.08 2013 в 04:10

Тъй де, па и всеки джебчия както огладнее - така смартфон, "штоту бех ногу галаден бе старши, само колку да видим къде шъ мъ раниът - и штех да го върштъм!"

28.08 2013 в 19:06

Статията има ретрограден поглед върху света на бедните. Първо, смарт-телефоните вече са достатъчно достъпни (включително на вторичния пазар) и второ, обективно са доста разпространени сред младите от по-ниските социални слоеве. Немалко бедни семейства изплащат значими за тях кредити заради телефона на порасналото си дете. Средната класа е тази, която предпочита "говорилките" поради липса на време да разучават сложните функции и поради по-различни приоритети в харченето. Освен това, съществуват множество хора чиито доходи без напъване позволяват нов, актуален смартфон, но пък от постоянството на доходите и планирането на разходите има какво да се желае. Същите често изпадат в затруднение за ежедневните си разходи като храна, цигари, транспорт или комунални услуги, но имат смартфон.

28.08 2013 в 17:34

Е кво идейна гавра с електората на БСП хахахаха гладни ли сте ?

28.08 2013 в 17:21

Това ми напомня на друга гениална инициатива: стикери "Do you need a place to sleep?" (букв. превод: Нуждаеш ли се от място за спане?) и отдолу QR code, което е двуизмерен, квадратен баркод и идеята е, че сканираш със смартфона си (!) и ти показва най-близките социални домове, където може да отидеш и да преспиш и е ориентирано към бездомници. Резонният въпрос колко от бездомниците ще имат смартфон въобще май също не е хрумнал на никого...