Пастир на 123 може би е най-възрастният жив човек в света (видео)

Вероника Шербанова 15 август 2013 в 15:04 7348 9

Кармело Флорес Лаура, Снимка: The Telegraph
Кармело Флорес Лаура, Снимка: The Telegraph

Пастирът Кармело Флорес Лаура от Боливия вероятно е най-възрастният виж човек в света, съобщи The Telegraph.

Според регистрите мъжът е роден през 1890 г. и в момента е на 123 години.

Той е от племето аймаро, което населява район близо до езерото Титикака. Кармело Флорес Лаура живее в колиба със сламен покрив и основа от кал. Той е неграмотен, не говори испански и няма зъби.

Според Книгата на рекордите на Гинес най-възрастният жив човек, който е доказал възрастта си, е японката Мисао Окава на 115 години. Най-голямата регистрирана възраст пък е 122 години и 164 дни – на французойката Жан Луи Калман, която почина през 1997 г.

Трябва да съм на около 100 години или повече, посочи Флорес. Неговата памет обаче не е никак добра.

Според официалния регистър на Боливия Флорес е роден на 16 юли 1890 г. Актовете за раждане в Боливия обаче не са съществували до 1940 г. Преди това ражданията са удостоверявани със сертификат от католическите свещеници.

Това е официален документ за нас, но не можем да го покажем, защото е личен, обасни директорът на службата за вписване в регистъра Еухенио Кондори.

Говорителят на Гинес Джейми Панас заяви, че не са получавали искане за влизане в Книгата на рекордите от Боливия.

Попитан на какво се дължи дълголетието му Флорес отговаря: „Много вървя, това е всичко. Излизам навън с животните. Не ям спагети или ориз, само ечемик. Преди отглеждах картофи, фасул и ока“.

Водата, която пие, е изворна – произхожда от един от най-високите върхове в Боливия. Не пие алкохол, но е е пиел, когато е бил млад. През целия си живот е дъвкал листа от кока.

Яде много овче месо. Обича и свинско, но то трудно се намира. Като млад ходел на лов и убивал и ядял и лисици.

Флорес никога не е пътувал по-далеч от град Ла Паз, който се намира на около 50 мили от селото му. Има три деца, от които само едно е още живо – Сесилио на 67 години. Има 40 внуци и 19 правнуци.

В селото му има електричество от едва три години и времето там сякаш е спряло. Жителите на селото все още обработват земята си с плугове, задвижвани от волове, и приготвят храните, готвени от техните предци. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!