Откриха писмо в бутилка от 1886 година на плаж в Австралия

OFFNews 06 март 2018 в 13:41 7118 0

Снимка Kym Illman.com

Двойка случайно откри най-старото писмо в бутилка, изхвърлено от океана на плаж в Западна Австралия, съобщава британският в. "Гардиън".

Тоня Илман намира през януари 132-годишната бутилка от джин на дюните в близост до австралийския остров Уедж. Нейният съпруг Ким разкрива пред "Гардиън", че първоначално Тоня помислила бутилката за боклук, но решила да я разгледа, тъй като по нея имало отличителни, изтрити букви. Дамата помислила, че находката може да изглежда добре на лавицата в техния дом.

В бутилката обаче Тоня открива ролка от хартия, изписана на немски език, с дата 12 юни 1886 г. По-късно Западният австралийски музей потвърждава автентичността на писмото.

Според Рос Андерсън, асистент на отговорника за морската археология към музея, бутилката е хвърлена зад борда от немския плавателен кораб "Паула" през 1886 г., докато е плавал на 950 км. от австралийския бряг през Индийския океан.

Всяко от съобщенията в бутилката съдържа името на кораба, неговите координати и датата. Детайлите съвпадат със запазените сведения за плаването на "Паула". Андерсън също установява, че на 12 юни 1886 г. капитанът е отбелязал в корабния дневник, че някаква бутилка е била изхвърлена зад борда.  

Откритието на семейство Илман е било потвърдено и от Германската морска обсерватория. Предишното писмо в бутилка, което държи рекорд за най-старо, е 108-годишно.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови