Откриха истинската причина защо се прозяваме

ОFFNews Последна промяна на 21 август 2014 в 19:43 19124 5

Учените смятат, че прозявките са средство да се държи мозъкът буден, когато сме подложени на много стрес, пише в. "Уолстрийт Джърнал".

Според една от водещите хипотези прозяването има важна роля за поддържането на най-подходящата температура за функционирането на мозъка. Тъй като той е особено чувствителен към прегряване, неговите реакции се забавят, а паметта отслабва при минимална промяна на идеалната температура от 37 градуса по Целзий. 

Учените са провели редица тестове с хора и животни, за да се стигне до този извод. Прозявките са един от обединяващите елементи в животинския свят. 

"Стресът и умората могат да бъдат причина за покачване на температурата на мозъка. Прозяването помага за неговото охлаждане и правилно функциониране", казва Андрю Галъп от Щатския университет в Ню Йорк

Той е провел изследване с плъхове, което показва, че прозяването се предизвиква от бърза, но лека промяна в температурата на мозъка с около 0,1 градус по Целзий. Плъховете спрели да се прозяват, след като температурата се нормализирала.

По този начин се развенчават едни от най-разпространените схващания, че прозявките са начин за коригиране на недостига на кислород в организма. Заразителният ефект при прозяването пък е неправилно обяснявано като израз на съпричастност към този, който е започнал да се прозява.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.08 2014 в 14:37

gfht

22.08 2014 в 00:10

Ще бъде интересно и да открият причината защо някой се прозява, когато види друг да прави същото... :)

21.08 2014 в 22:50

Докато четох коментара на Lul и аз се прозях...Сигурно съм се стресирала нещо.. :)

21.08 2014 в 22:02

Аз се прозявах докато четях статията. После се прозявах докато четях първия коментар. Прозявам се и сега - докато пиша моя. Ще взема да спра проклетия компютър и ще лягам, май.

21.08 2014 в 21:50

Аз пък винаги се прозявам, когато някой друг се прозява, човек или животно е без значение, дори и по телевизията или на снимка. Стигам до там, че се прозявам, дори, когато си мисля за прозяване. :D