Откриха испански галеон, на който може да има злато за 1 млрд. долара

OFFNews 05 декември 2015 в 15:04 8368 1

Снимка 1715 Fleet Queens Jewels LLC/Reuters

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос обяви, че страната му е открила край бреговете си известния испански галеон "Сан Хосе", изчезнал преди 300 години, предаде "Гардиън".

Според него на борда на кораба може да има злато, сребро и скъпоценни камъни за над 1 милиард долара. Специалисти все още изследват останките му, като ще дадат повече информация по-късно през деня. Знае се, че съдът е бил част от армадата на испанския крал Филип V по времето на Войната за испанското наследство (1701-1714) с Англия, резултатът от която е загубата на испанците на Южна Италия, Сицилия, Сардиния, Милано и Холандия.

Възможно е да възникне спор около собствеността на галеона, тъй като американската фирма за търсене на потънали кораби Sea Search Armada (SSA) посочи местонахождението на "Сан Хосе" още през 1981 г., когато компанията и държавата все още са били партньори, които е трябвало да разделят намерените находки.

След отказа на Богота SSA завежда дело за 17 милиарда долара, но латиноамериканската държава го печели през 2011 г. с решение на съда в САЩ. Не се знае дали сега фирмата ще опита ново дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови