От соц блоковете в "Банишора" до Business Insider и Daily Mail

Направи-си-сам приключение | Епизод II: Съветски Блокове

Николаос Цитиридис 27 януари 2016 в 10:41 6610 0

Те стигнаха от столичния кв. "Банишора" до читателите на издания като Business Insider, Yahoo Sports и Daily Mail и събраха погледите на милиони в интернет. За целта трябваше "само" да създадат и да се пуснат от опасна люлка, издигаща се на 18 етажа над земята.

Проектът за люлката в кв. "Банишора" е плод на колаборацията между Studio Rubik, където се занимават с творчески проекти и вайръл клипове и Leap - социалната мрежа за екстремни спортове.

Пред OFFNews Васил Тучков от Studio Rubik разказа за опасния експеримент и отговори на един от любопитните въпроси, които възникват след гледане на видеото: Какво е ролята на полицейската кола в клипа?

"Студиото ни се намира близо до блоковете, отсреща, във фабриката на бул. Мария Луиза. С Илко Илиев всеки ден минаваме оттам и като дизайнери, запусналият вид на соц блоковете ни дразни. Решихме, че е достатъчно високо и подходящо за една вълнуваща люлка, която едновременно да разнообразни ежедневието и да засегне една социално-историческа тема. Да насочи вниманието на света към България и как младото поколение трансформира забравените отлмоки от времето на Съветския Съюз.", разказа ни Тучков.

Клипът на младите търсачи на адреналин е събрал над 1 млн. гледания във Фейсбук страницата на Business Insider, а в Youtube видеото започва с думите:

"Ние сме деца на призрачна соц реалност. Родени и отгледани сме в гробище на монументалната архитектура и идеологията на бетона.

Това, което планираме да направим сега, преди е смятано за невъзможно. Може би виждаме изоставените соц блокове като стълба към свободата.

Сега го чувстваме като наша мисия - да трансформираме тези грозни индустриални скелети в огромна площадка за игра. И запомнете - трябва да скочиш, за да полетиш!".

Bulgarian thrill-seekers built an 18-story rope swing.See more at www.StudioRubik.com and www.thisisleap.com

Posted by INSIDER on Tuesday, 19 January 2016

"Свобода" е ключова дума за Studio Rubika и Leap, обяснява Тучков.

"Манифестът на проекта е: Трансформация на отблъскващи индустриални скелети и превръщането им в монументални увеселителни площадки, за да преоткрием нови форми на свобода."

Относно неканения гост във видеото, а именно - полицейския патрул, ето разказа на Васил Тучков:

"По време на снимките, полицията се появи и поиска организаторите да слезнат долу. Аз казах "Добре", скочих от блока и притичах до патрулката. Г-н полицаят смучеше цигара след цигара и гледаше превъзбудено. Попитах го „Хареса ли ви?“. Отговорът беше „Много!“

Следващият проект на смелчаците остава в тайна, но само загатнаха пред OFFNews, че отново ще бъде в градска среда, два пъти по-висока и по-дива.

Скоковете от "Банишора" са втори епизод от своеобразния сериал, който правят младежите.

Първият може да видите на този линк, а третия може да очаквате съвсем скоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови