Opel и Peugeot Citroën преговарят за сливане

Елица Мартинова 13 октомври 2012 в 13:57 3702 1

Peugeot-Citroen
Peugeot-Citroen

Концернът “Peugeot Citroën” и автомобилната компания „Opel” преговарят за сливане, предаде немският ежедневник „Hamburger Abendsblatt”.

Според германското издание идеята най-вероятно е предложена от „Opel”, която е дъщерна компания на американския концерн „General Motors” .

Анализаторите на пазара смятат, че по този начин производителите търсят спасение от финансовите затруднения, които компанията изпитва напоследък.

В последните месеци “General Motors” се не успява да пласира марката “Opel” в Европа. Затварянето на германските заводи обаче би довело до загубата на огромен брой работни места и до протести от страна на работниците.

Това, според специалистите, е накарало американския концерн да потърси друго решение на проблема.

Анализаторите посочват, че сделката би била изгодна и за френския концерн, тъй като по този начин ще възникне автомобилен гигант, който ще е пряк конкурент на германските автомобилни марки.

Ако сливането се осъществи, в големия завод на „Opel” в Рюселсхайм ще се произвеждат всички лимузини от средния клас на „Peugeot”, “Citroën” и “Opel”.

“Hamburger Abendsblatt” посочва, че веднага след анонса за възможната сделка акциите на “Peugeot Citroën” на парижката борса са скочили рязко нагоре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови