Около Черно море за 35 дни

Вероника Шербанова 02 май 2012 в 16:25 2003 0

Четиримата пътешественика в София. Снимка: Сергей Антонов
Четиримата пътешественика в София. Снимка: Сергей Антонов
Какво е да изминеш с кола 13 000 километра за 35 дни? Четирима украинци решават да обиколят Черно море, за да разберат какво мислят съседите за страната им.

Надяват се проектът им „Автопробег: Подкрепи Украйна!“ да събере почитатели на футбола и музиката, които да поддържат родината им на Европейското първенство по футбол и Евровизия 2012. Документират всяка своя стъпка, а снимките и видеата качват в интернет.

Началото е на 25 април в Киев. Следват Молдова, Румъния, България, Турция, Армения, Азербайджан, Грузия, Русия. Пътешествието им ще завърши отново в Украйна на 30 май.

Организатор е програмистът Александър Лушин от Запорожие. Групата ентусиасти включва още опитния пътешественик Антон Бондаренко от същия град, журналиста Владимир Красноголови от Донецк и блогъра Орест Форко от Лвов.

„Запознахме се по интернет преди около половин година. Писахме си известно време, след това се срещнахме“, разказва за OFFNews.bg Антон. „Пътуването ни е много интересно, минаваме през най-различни красиви места. Разказваме за приключенията си в социалните мрежи, качваме снимки. Посетителите на сайта ни ще могат сами да преценят дали мнението им за страната ни съвпада с това на чужденците“.

„Беше ни интересно да разберем какво мислят за Украйна нашите съседи около Черно море. Страните, през които ще минем, с изключение на Русия, не се класираха за Европейското първенство по футбол, затова призоваваме феновете да подкрепят украинския отбор“, добавя Владимир.

„Случва ни се какво ли не. В Румъния например ни измамиха. Платихме на няколко момчета, за да спрем колата, а се оказа, че паркингът е безплатен. Всичко се разви благополучно след намесата на полицията, но това определено няма да го забравим скоро“, разказват през смях пътешествениците.

В България са от вчера. Минават през Русе и Плевен, преспиват в София и още днес заминават за Несебър и Созопол.

Казват, че тук се чувстват като у дома си. „Градът не е голям и шумен, точно като в Украйна. Но за мен идването в България има и по-друго значение“, разказва Антон. „Моят дядо е българин, затова планирам да дойда пак, но тогава ще е за по-дълго“.

Най-много им харесват хората. „Всички са много отворени към нас, много дружелюбни. Запознахме се с много интересни българи, например Коста Атанасов. Преди две години той е обиколил света на мотор. Харесва ни и обстановката. Вчера опитахме българска бира и ядохме скара. Заведоха ни в рок клуб, а после изиграхме партия шах: България – Украйна. За съжаление ние загубихме“, обяснява с усмивка журналистът.

Използват пътешествието си и за да популяризират украинската песен за Евровизия 2012. Песента в изпълнение на Гайтана „Be My Guest” е посветена на Европейското първенство по футбол, което ще се поведе в Украйна и Полша. „Надяваме се всички, на които сме пускали песента на Гайтана, да гласуват за нея. Ние самите ще я подкрепим в Баку по време на фестивала на 22 май“.

Приключението завършва в края на май, когато ще се завърнат в Украйна.

„Планирали сме да минем и през 6 родни града. Ще направим фотоизложба и ще покажем заснетите видео клипчета. Искаме всички да се докоснат до красивите мкеста, през които ние самите минахме“, завършват разказа си пътешествениците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови