Неповторими кадри на експедиция на Еверест от 1924 г. (видео)

ОFFNews 06 март 2017 в 19:35 14247 0

Снимка от архива на The Associated Press

Източник: banskofilmfest.com

Еверест е най-високият връх в света, както всички знаем. 

Северният подход към върха е бил открит от Джордж Мелъри и Гай Бълок на експедиция през 1921 г. Тогава британците не отиват, за да изкачат върха, а по-скоро целта на пътуването им е опознавателна, пише сайтът "Тhe vintage news".

Под ръководството на Мелъри, експедицията се качва на забележителните 7 хил. м надморска височина. От там британецът вижда път до върха, но тъй като не са достатъчно подготвени за изкачването му, решават да слязат. 

Експедицията се завръща през 1922 г. Тогава Джордж Финч се качва с помощта на кислородна маска на височина от 8 320 м. Той се изкачва със забележителната скорост от 290 м в час. Това е първият път, в който човек се изкачва на над 8000 м.

После Мелъри, заедно с полк. Феликс Нортън правят втори опит да се изкачат на върха, но отново ги сполита неуспех. Мелъри е критикуван за водачеството на групата, защото, спускайки групата по северния подход, пада лавина, при която загиват седем души. 

Следващата експедиция е през 1924 г. Първоначалният опит на Мелъри и Джефри Брус е прекратен поради лоши метеорологични условия. Следващият опит е на Нортън и Самървил, който се изкачва без кислородна маска в перфектно време, преминавайки Северната стена на върха. 

На 8 юни 1924 г. Джордж Мелъри и Андрю Ървин правят опит да изкачат, но този опит се оказва фатален и за двамата. Тялото на Малъри е намерено на 1 май 1999 г. 

Вижте неповторими кадри от експедицията през 1924 г. в следващите видеа:

#1

#2

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови