Науката за късмета: Може ли да се превърнем в късметлии

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 юни 2017 в 09:55 11110 1

Снимка Longevity Live

Защо някои хора имат много късмет, а други никога не получават това, което заслужават? Един психолог твърди, че е открил отговора.

Ричард Уайзман (Richard Wiseman), професор психология от Университета Хартфордшир в Англия, в продължение на години изследва въпроса какво отличава късметлията, защо някои хора са винаги на точното място в точното време, докато за други "всичко е против тях".

Той проучва разликите в тяхното мислене и поведение. Резултатите са изненадващи – те разкриват съвършено нов поглед към късмета и ролята му в нашия живот.

В един експеримент той моли група доброволци, които считат себе си за късметлии и такива, които се смятат за крайни неудачници, да прочетат вестник. На половин страница на вестника е поместена реклама, в която пише с големи букви: "Кажете на експериментатора, че сте видели това, и ще спечелите £250". Хората, които са обявили предварително, че са късметлии, с по-голяма вероятност забелязвали рекламата, а тези, които са се записали при Уайзман като "неудачници", са по-неспокойни и тревожни, което като че ли отслабва тяхната наблюдателност.

Това са "четирите принципа" на късмета на проф. Уайзман, публикувани в сайта му:

  1. Бъдете отворени за нови преживявания и разчупете рутината си - създавайте, забелязвайте и действайте при всяка възможност за шанс.
  2. Вслушайте се в интуицията си - инстинктите ви обикновено не грешат.
  3. Прекарайте известно време всеки ден, спомняйки си случаите на късмет и нещата, които вървят добре.
  4. Представете си себе си като щастлив преди важна среща или телефонно обаждане. Късметът е много често е самоизпълняващо се пророчество.

Хората не се раждат късметлии, по-точно късметът идва при онези, които, понякога без да знаят, сами го пораждат с нагласата на съзнанието си и с поведението си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови