Наши студенти направиха изумителни снимки на планетата

Борислава Славова 14 септември 2012 в 13:56 4201 2

Снимка: Facebook
Снимка: Facebook

Студенти от Техническия университет в София направиха изумителни снимки на Земята от първия път с разработването на летателният апарат Феникс 1.

Първият проект на отбора PhoenixSat е разработка и конструиране на летателен апарат по-лек от въздуха, снабден с научна апаратура, който те са нарекли "Феникс 1". С този апарат младежите са достигнали 30, 785 метра височина. Целта им е само една - да направят Космоса достижим и да споделят с всички красивата гледка отгоре.

Впечатляващото е, че след полета и кацането на апарата "Феникс 1" той е останал почти непокътнат. Електрониката в него е здрава и летателното средство може да се използва повторно.

Към момента екипът на PhoenixSat се състои от трима души - Сергей Петров, Станимир Ганчев и Красимир Кръстев. Всеки от тях притежава умения и познания от различни области на науката. В момента отборът обмисля създаването на втори, по-добър, летателен апарат "Феникс 2", който да е способен да измерва много повече научни данни като радиационен фон, свободни електрони в атмосферата, показатели на въздуха в долните слоеве и магнитни измервания на магнитосферата.

Успоредно с тях има още 2 отбора, които споделят тяхната мисия. Целта обаче не е създаването на конкуренция, а по-скоро на разнообразие и взаимопомощ.

Първият проект на студентите е част от програмата „Космически Преизвикателства 2012”, която се провежда за трета поредна година у нас. „Космически Предизвикателства” е единствената програма за космическо обучение в България, като тя не е част от нито един университет, а проект на неправителствена организация, целяща единствено популяризиране на науките за космоса сред младите българи.

Екипът на PhoenixSat засне видео с висока резолюция на целия полет. От клипчето ясно се вижда почти цяла България, а на моменти - и част от Слънцето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови