МВнР: Ако у вас влезе маскиран с ръкавици? Спокойно, Дядо Коледа е!

OFFNews 24 декември 2020 в 12:23 5807 0

Дядо Коледа и еленският му впряг няма да подлежат на карантина при влизането им в България тази нощ, но ще са длъжни да носят предпазни маски, съобщават от Министерството на външните работи.

От ведомството припомнят и кои държави какви ограничения във връзка с пандемията от коронавирус са предприели:

Снабдени с всички необходими предпазни средства, като маски, ръкавици и дезинфектанти, Дядо Коледа и еленският му впряг пътува от Лапландия и се очаква тази нощ да пристигне у нас. Въпреки че някои от въведените рестрикции за влизане в държавите и задължителна карантина не важат за него, той и елените все пак са задължени да носят предпазни маски на местата, където това е въведено като мярка.

Не така стоят нещата, обаче, ако някой друг, а не Дядо Коледа, реши да потегли на пътешествие по света от България. Накратко за мерките, въведени в държавите от ЕС. Няма ограничения за влизащи български граждани в Полша, Португалия, Швеция и Люксембург. За пътуващите до Франция важи задължително изискване за попълване на декларация за липса на симптоми. Трябва да представим PCR тест с негативен резултат, ако искаме да посетим: Белгия, Словакия, Хърватия, Чехия, Малта и Испания.

На задължителна карантина ще бъдем поставени, ако пътуваме до: Латвия и Германия, Румъния, Естония и Ирландия. В Австрия също има изискване за самоизолация от 10 дни, но след петия ден гражданинът би могъл да се освободи от нея с негативен PCR тест. В Нидерландия карантината е препоръчителна и е 10 дни.

Държавите с по-строги мерки са Гърция и Италия, които изискват, както негативен PCR тест, така и налагат самоизолация на пристигащите в страната. В Унгария, Финландия, Дания и Кипър съществуват и допълнителни изисквания, без които няма да бъдете допуснати в страната. Добре, че Дядо Коледа ще посети нас, след като очевидно ние не можем да му отидем на гости в Лапландия.

Припомняме, че МВнР предупреждава в условията на пандемия от коронавирус да не предприемате пътувания, или ако пътувате, това да бъде само по неотложни причини.

При всичките тези ограничителни мерки най-добре да си останем вкъщи, да не пътуваме и да изчакаме Дядо Коледа да свърши своята работа!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови