Момче, родено в затвор, измъкна майка си след 19 години

Николаос Цитиридис 27 май 2013 в 15:12 3010 2

Майка и син отново заедно след 19 години. Кадър BBC
Майка и син отново заедно след 19 години. Кадър BBC

През 1994 г. в Индия Виджай Кумари е обвинена в убийство. Несправедливо, според нея, е пратена в затвор, където прекарва последните 19 години от живота си в очакване на присъда. И така до наши дни, когато синът й я освобождава.

Виджай влиза в затвора без дело. Можела е да излезе на свобода, ако плати сумата от 10 000 рупии или 120 евро, които тогава няма. Когато е изпратена в затвора, Виджай е била бременна. Четири месеца по-късно тя ражда своя син Каная. Детето прекарало 18 години по домове за сираци. Въпреки крехката възраст, на която е бил отделен от майка си, Каная никога не я забравил.

"Тя беше сама, аз бях единственото същество на този свят, което мислеше за нея", казва вече 19-годишният син пред Би Би Си. "През всичките тези години дори баща ми обърна гръб на мама", допълва още той.

След като станал на 18 години, младежът веднага се хванал на работа, за да се опита да помогне на майка си.

Така Каная успял да събере достатъчно пари, за да наеме адвокат. След като юристът се заел със задачата, бил очуден от немарливостта, която е допусната в съдебната система на Индия. Той поел делото в началото на този месец и Виджай е била освободена безпроблемно от затвора. Съдиите, които са взели това решение, също са били шокирани от положението, в което е изпаднала самотната майка.

Случая със Виджай Кумар накара властите в Индия да направят обстойна проверка на подобни дела, които дори нямат начало, но са дадени несправедливи присъди. Оказва се, че в индийските затвори има малко над 300 000 затворници, като 70% от тях трябва да застанат пред съда, т.е. нямат реална присъда.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!