Космосът мирише на заваряване на мотоциклет

Последна промяна на 12 април 2012 в 20:12 5319 5

51 години от изпращането на първия човек в космоса
CREDIT: SCIENCE PHOTO LIBRARY Spacewalk. Composite image of an astronaut floating free during aspacewalk against a backdrop of cloud systems on Earth. A spacewalk is also known as ExtraVehicular Activity (EVA). Astronaut photographed during a space shuttle mission; the spacecraft can be seen reflected in his visor.
Преди 51 години, на 12 април 1961, Юрий Гагарин стана първият човек, изстрелян в космоса на борда на Восток 1 и направи една обиколка на планетата, преди да кацне обратно в Съветския съюз. Тази дата обаче е обявена за Ден на космонавта и по този повод си заслужава да се обележат няколко интересни факта, свързани с космоса и космонавтите: До момента Земята е изстреляла 505 космонавти. От тях само 12 екипажа са достигали повърхността на Луната, като първото кацане е било дело на американския космонавт Нийл Армстронг. Той е бил на борда на Аполо 11 и се е приземил на спътника ни на 20 юли 1969 г. Експеримент от 2008-а пък се опитва да пресъздаде миризмата на космоса. По сведения на космонавти той е смеска между горещ метал и пържоли. Един от тях дори споменал „напомня на заваряване на мотоциклет“. НАСА се опитва да пресъздаде миризмата, но за момента се оказва, че миризмата на горещ метал е доста трудна за пресъздаване. За да стане човек космонавт, той първо трябва да има 1000 часа пилотаж на изстребител и да е висок най-малко 1.47 метра. Космонавтите обаче може да порастнат, докато са в космоса и то с цели 5 сантиметра. Това се дължи на удължаването на гръбначният стълб, който се разтяга поради липсата на гравитация. Първото куче в космоса е Лайка. Тя е пътувала в Спутник 2 през 1957 г. Първите животни в космоса обаче са няколко мухи. Те са били изстреляни с американска ракета V2 на 20 февруари 1947 г. Целта на експеримента е бил да се тества възможно радиоационно облъчване във високите слоеве на атмосферата. Оттогава в космоса са изстрелвани всякакви животни – мишки, хамстери, котки, кучета, златни рибки, маймуни и др. През 2007-а е открито първото животно, което може да оцелее в открития космос, при това цели 10 дни. Става въпрос за почти микроскопичните бавноходки. Те представляват безгръбначни организми с размер 0.1 до 1.5 мм. и са полиекстремофили.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.04 2012 в 15:06

А какво интересно има да се каже по тема, по която всичко е казано милиони пъти?
Макар че точно тоя път имаше. В Деня на космонавтиката, т.нар. международна общност, разигра крайно глупав цирт, пречейки на още една държава да отиде в космоса.
Жалка работа.

16.04 2012 в 11:27

Не знам кой на какво мирише, но статията като цяло е много посредствена и безсмислена.

14.04 2012 в 13:35

Животни са, от бактериите и нагоре, организмите се разделят на животни и растения.
Без съмнение там, където са космонавтите, космосът мирише. На техните 300 - 400 километра, аеродинамичното забавяне е реален проблем, при слънчеви бури, когато атмосферата се раздува най-много, станцията губи примерно 30 километра височина за седмица. Иначе по-малко, но все едно им карат гориво поне два пъти годишно.
А на Луната мирише на кордит, като на стрелбището. Не че там има барут, или някой стреля, но си мирише на това.

13.04 2012 в 09:58

Нужна е малка редакция:

1. Това за "миризмата на Космоса" е пълна глупост. БЕЗВЪЗДУШНОТО пространство не мирише. Бъдете по-конкретни - миризмата на какво точно от космоса?

2. Мухите НЕ са животни, а са насекоми.

3. Бавноходките също не са животни.

Ако искате по 2 и по 3 напишете "живи същества".

13.04 2012 в 01:10

10 дни в открития космос, и накрая умират от самота.