Кола в морето? Защо не...

Николаос Цитиридис 15 октомври 2012 в 12:23 3133 2

Колата-амфибия на Алън Гибс - Куадски
Колата-амфибия на Алън Гибс - Куадски

Коли амфибии скоро ще излизат и от нашите гаражи, а не само от този на Джеймс Бонд и други супершпиони и герои.  „Куадски” – така се нарича първата кола амфибия, която е предназначена за всякакви терени, тя е високоскоростна и скоро ще бъде леснодостъпна.

Очаква се до края на 2012 г. (точно за апокалипсиса, според Маите) колата да бъде в продажба на цена от 40 000 щастски долара. От централата на производителя „Гибс Спортс Амфибианс” се надяват колата да бъде на световния пазар през 2014 г.

Подкрепена от двигател на BMW, „Куадски” може да развива до 72 км/ч във вода и по земя. За да бъде използваема и във водата, само трябва да се натисне едно копче и след 5 секунди вече ще имате и лодка.

„Просто си караш по вода, доста бързо, малко прилича на магия”, казва основателят на "Гибс Спортс Амфибианс”, Алън Гибс.

Историята е пълна с опити да се създадат подобни машини – от далечната 1960 г., до компании, които се опитват да преработят спортни коли за 200 000 долара. Но Алън Гибс, бивш дипломат и предприемач от Нова Зеландия, твърди, че „Куадски” е първата амфибия, която може да развие повече от 16 км/ч.

Гибс, който е правил всичко – от сутиени до телевизори, създава компанията си преди 16 години. Инвестира над 200 млн. долара, като създава 9 прототипа на амфибията и притежава над 300 патента за нея. 

„Изглежда лесно, но всъщност е изключително трудно”, казва Гибс.

Очаква се производството да започне във фабрика в Мичиган, като се произвеждат по 20 коли на ден със 150 работници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews