Какво трябва да знаем за хидравличните подемници?

OFFNews 11 юли 2022 в 15:50 2764 0

hp

Снимка istockphoto.com

хидравлични подемници

Хидравличният подемник е машина, която е предназначена за повдигане на автомобили, като целта е да се осигури достъп до долната им част. Благодарение на подемника, достъпът до шасито, изпускателната система и окачването стават много удобни за сервизния техник, така че той може лесно и безопасно да върши ремонтни работи.

Хидравличният подемник може да срещнете и под наименования като подемник за коли, хидравличен повдигач, хидравлична платформа за автомобили, платформа за коли, хидравлична рампа.

Видове подемници

Двуколонни подемници

Двуколонните подемници представляват най-търсените повдигачи за автомобили на пазара. Тези уреди повдигат автомобила, като захващат шасито. Колелата остават окачени във въздуха, което позволява на техниците лесен достъп до всички системи в долната част на превозното средство.

Този вид подемници се използват за разнообразни дейности по обслужване и ремонт като смяна на масло, ремонт на скоростна кутия, монтаж на кабели и др. Двуколонните подемници се предлагат на по-ниски цени в сравнение с другите видове повдигачи, а товароносимостта им обикновено е от 3000 до 8000 кг.

Четириколонни подемници

Тези уреди разполагат с рампи, позволяващи на автомобила да се придвижва върху тях, така че да бъде лесно повдигнат. Четириколонните повдигачи са подходящи за по-тежки превозни средства. Могат да се използват и за неравномерно натоварени такива.

Стандартно товароподемността им е от 3000 до над 20 000 кг. Предимствата на тези подемници са стабилността и възможността за работа с по-тежки и неравномерни товари. Тези уреди могат да се ползват с крикове за повдигане на осите на автомобила, което осигурява достъп до спирачните системи например.

Ножични подемници

Ножичните подемници са подходящи за работа в сервизи, където пространството е ограничено. Тези машини се наричат още хидравлични рампи. Някои модели ножични подемници са специално предназначени за работа с мотоциклети. Има и модели, специализирани за баланс на гуми.

Максималната товароподемност на тези уреди обикновено е от 400 до 6000 кг, като обаче съществуват и ножични подемници, подходящи за по-тежки превозни средства - над 30 000 кг.

Мобилни колонни подемници

Този вид подемници представляват тежкотоварни машини, подходящи за повдигане на камиони и тирове. Колоните на тези уреди са мобилни, което осигурява възможност за използване на различни места в сервиза, както и извън него.

Всяка от колоните е оборудвана със стъпало за гумите на камиона. Чрез тези здрави стъпала се осигурява повдигане на превозното средство до безопасна работна височина. Броят на колоните може да бъде 4, 8 или повече. Те могат да бъдат свързани заедно за работа върху тирове и други камиони с големи ремаркета.

Експлоатация

Преди използване всички автомобилни подемници трябва да бъдат инсталирани по правилен начин от обучен механик. След пускане в експлоатация подемниците трябва основно да се проверяват всеки ден, а всеки месец трябва да им се прави и по-обстойна инспекция.

Инструкциите за употреба на всеки един подемник трябва задължително да се четат и спазват. За хидравличните повдигачи е важно да се обръща внимание на максималната товароподемност - ограниченията за теглото на повдиганите автомобили.

Важно е да сте напълно сигурни, че хидравличният подемник е подходящ за типа и размера на превозното средство. Трябва и да сте уверени, че сте си осигурили безопасна работа. Редовната инспекция увеличава сигурността, а също и продължителността на живота на Вашето оборудване.

Освен всекидневните и месечни проверки е препоръчително да отделите време и за годишен сервиз при професионалисти.

Съвети при закупуване

Когато купувате такъв вид уред, който изисква максимална безопасност на работа, трябва да се уверите в качеството на изработка и надеждността на функциите на машината.

Доверявайте се най-вече на утвърдени производители, обръщайте внимание на гаранционния срок, вземете предвид здравината на материала, от който е направен уреда. Поискайте мнение на специалисти в областта.

За хидравлични подемници, както и за всякакви други машини и инструменти за поддръжка и ремонт на автомобили, можете да разгледате разнообразните предложения на onlinemashini.bg.

От тях ще получите минимум 2 години гаранция на машините, изгодни цени, професионална консултация, бързо обслужване и доставка, преглед и тест при получаване, възможност за покупка на изплащане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!