Как писателят Дийн Кунц предсказа коронавируса през 1981 г. и къде сгреши?

OFFNews Последна промяна на 17 март 2020 в 19:35 16418 2

Снимка Twitter

Коронавирусът вече е обявен за пандемия от Световната здравна организация. Заразените в света са над 186 000 души, а починалите - над 7 500. До момента потвърдените случаи на коронавирус в България са 81.

Според една от конспиративните теории американският автор Дийн Кунц е предсказал зловещия сценарий с коронавируса още през 1981 г. В романа си "Очите на мрака" Кунц описва смъртоносен вирус, наречен "Ухан-400". Да, Ухан, същият китайски град, в който се появи COVID-19.

Но приликите всъщност свършват дотук. "Ухан-400" е описан като 100% смъртоносен, разработен в лаборатории извън града като "перфектното" биологично оръжие.

Да се каже, че Кунц е предсказал всичко, обаче е твърде преувеличено, отбелязва в коментара си за книгата Хармит Каур от Си Ен Ен.

В романа герой на име Домби разказва историята за китайски учен, занесъл в САЩ биологично оръжие, наречено "Ухан-400".

"За да разберете това - казва Домби - трябва да се върнем двадесет месеца назад. Именно тогава китайски учен на име Ли Чен занесе в САЩ дискета с най-важното и опасно китайско биологично оръжие за последното десетилетие, Наричат го "Ухан - 400", защото е разработен в техните RDNA лаборатории извън град Ухан"

Всъщност в първото издание от 1981 г. на "Очите на мрака" това биологично оръжие се нарича "Горки-400". В следващите издания на романа, например това от 1989 г., името на оръжието е променено на "Ухан-400"- в чест на края на Студената война.

Вярно е, че сегашното огнище на коронавирус започна в Ухан. Но идеята, че вирусът е създаден в лаборатория, всъщност е теория на конспирацията, която плъзна из социалните мрежи и оттогава е отхвърлена от учени и от Китай, и от Запада.

В книгата героят Домби твърди, че никой, заразен от вируса, не оцелява: "Ухан-400 има важни предимства пред повечето биологични оръжия.  Можете да станете носител на инфекция само четири часа, след като влезете в контакт с вируса. Това е невероятно кратък период. Веднъж заразен, никой не живее повече от 24 часа. Повечето умират през първите 12 ч. Убийството с Ухан-400 е гарантирано"

Така е в литературата, но не и в живота. COVID-19 има среден инкубационен период 8 дни. Според различни изчисления фаталните усложнения при сезонен грип са между 0,1 и 1-2%, при коронавирус този процент е 3,4 %.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1999

2

Egocentric Eccentric

18.03 2020 в 04:00

Чували сме го ама в случая не важи. Той се отнася за случаи в които акта на пророкуване предизвиква събития които водят до сбъдването на предреченото събитие. Като примерно да кажеш, че банка еди коя си ще фалира. В случая просто е няква повърхностна прилика с няква история. Way off.

73928

1

El Commandante

17.03 2020 в 19:37

Чували ли сте терминa self-fulfilling prophecy?