Историята на 1-ви април

OFFNews Последна промяна на 01 април 2016 в 07:42 7280 1

На 1-ви април в цял свят се празнува Денят на шегата. Въпреки че не е официален празник, 1-ви април се радва на широка популярност, но произхода на днешния ден е неясен.

Една от версиите за празника датира още от 1582 г. Тогава Франция преминава от Юлианския календар към Григорианския. Луи 14-ти кове закон, който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари.

Французите се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови