И Джеки Чан умря в интернет

OFFNews 25 септември 2013 в 14:37 18129 3

Джеки Чан
Джеки Чан

Фалшиви съобщения в социалните мрежи за пореден път погребаха легендарният актьор Джеки Чан.

През последните няколко дни във Facebook и Twitter вирусно плъзнаха съобщения, че Чан е полетял от 12-етажна сграда при снимките на филм в Австралия.

През 2011 г. пък актьорът беше погребан в мрежата с „новината“, че е получил сърдечен удар и издъхнал.

На Джеки Чан вероятно вече му е омръзнало от некролозите в twitter и затова не излезе с опровержение, но публикува в официалната си Facebook страница съобщение, че догодина ще отбележи своя 60-и рожден ден в Пекин с приятели и фенове.

Некролози от бъдещето

Чан обаче не е единствената жертва на медийно умъртвяване. През юни тази година южноафриканският телевизионен канал "Юнивърсъл 117" съобщи за смъртта на първия чернокож президент на Южна Африка Нелсън Мандела. „Новината“ светкавично влезе в световния информационен поток.

Часове по-късно ръководството на телевизията се извини на Мандела и обясни, че предварително подготвя съобщения за смъртта на видни държавници.

На 18 април 2013 г. агенция Ройтерс пусна погрешка малка паметна бележка, която съобщава, че “Джордж Сорос, енигматичният финансист и филантроп либерал, почина на XX години”.

Датите и годините в текста са отбелязани с хиксове, които чакат да бъдат заменени с реалната възраст в деня на смъртта на Сорос.

Материалът бързо бе свален, а два часа по-късно агенцията се извини на своите читатели за неприятната грешка: ”По грешка публикувахме некролога на Джордж Сорос. Финансистът е жив и здрав, а от “Ройтерс” се извиняваме за грешката си”.

Как Маркес умря в Тwitter

На 16 май миналата година мистификация в Twitter погреба класика на магическия реализъм Габриел Гарсия Маркес.

Вестта за мнимата му смърт дойде от фалшив профил в Twitter на италианския семиотик Умберто Еко.

В продължение на няколко часа хиляди потребители в социалните мрежи разпространиха “трагичната новина”, без да обърнат внимание, че е твърде подозрително световно известен интелектуалец като Еко да има едва 337 последователи в Twitter.

Колумбийски медии опровергаха мистификацията с чувство за хумор – “писателят все още е много жив”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!