Quantcast

Хавайка спечели правото да изпише 35-буквена фамилия в паспорта си

Последна промяна на 16 септември 2013 в 12:44 597 0

Г-жа Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele
Г-жа Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele

Щатът Хавай промени правилата си за отпечатване на лични документи заради жена с 35-буквена фамилия.

Дамата успя да убеди властите да сменят формата на личната й карта, за да може да събере свръхдългото й фамилно име.

Цялото име на хавайката е Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele. Според нея фамилията й е традиционна за Хавай и й е останала в наследство от покойния й съпруг. Джанис твърди, че държи на името си и никога не би използвала съкратена версия.

"Обичам полинезийската култура, според която се омъжих. Харесвам хавайското си име. За мен е чест и голямо приключение да го нося", споделя Джанис пред Франс прес.

Моминското име на жената било Джанис Уорт. Години наред тя носела два идентификационни документа - шофьорска книжка, в която се събирали само 34 букви от фамилията й, и лична карта от щата Хавай, върху която преди време се събирало цялото име.

Проблемът дошъл, когато подновила личната си карта през май. Върху новия документ липсвала последната буква от фамилията име и цялото първо име.

След като решила да ползва медиите за публичност по личния си казус, жената успяла да издейства нови правила за допустимата дължина на имената, които могат да бъдат отпечатвани върху личните документи. Те ще събират до 40-буквени име и фамилия.

Виж още за: