Фейсбук блокира опцията "разпознаване на лица" за Европа

Последна промяна на 22 септември 2012 в 10:58 838 0

Фейсбук
Фейсбук

Социалната мрежа Фейсбук обяви, че блокира функцията за разпознаване на лица в страните от Европейския съюз, съобщи ДПА.

Спирането на опцията идва след критики от държавни регулаторни органи и защитници на личните данни, посочва агенцията.

Фейсбук вече е блокирал тази функция за нови потребители. До 15 октомври ще бъде изтрита и базата данни, която софтуерът на мрежата използва за идентифициране на потребители.

Решението на Фейсбук да блокира функцията за разпознаване на лица не засяга потребители извън Европа.

Директорът на социалната мрежа за Европа Ричард Алън заяви пред ДПА, че след известни промени функцията може да бъде възстановена в бъдеще. "Все още сме убедени, че можем да предлагаме законно в Европа функцията за разпознаване на лица", подчертал Алън.

Тази „услуга”, която досега бе част от пакета на всеки потребител в мрежата, позволява на всеки да маркира на снимки свои познати, като софтуерът автоматично изписва името въз основа на натрупаната в базата данни информация.

Според германската Служба за защита на личните данни и свобода на информацията софтуерът за разпознаване на лица се използва от Фейсбук незаконно, тъй като позволява на компанията да натрупа огромна биометрична база данни, с която би могло да се злоупотребява.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови